Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Γιατί οι έφηβοι θυμώνουν και πώς να το αντιμετωπίσετε

Αν είστε ο γονιός ενός έφηβου η διαχείριση του θυμού θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι περίπλοκη και δύσκολη και για τους γονείς και τον έφηβο. Ο έφηβός σας σιγά σιγά ανεξαρτητοποιείται ενώ ταυτόχρονα διανύει μια περίοδο σύγχυσης λόγω τον σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που βιώνει.

Τα δύο κεντρικά μέρη του εγκεφάλου των ανθρώπων αναπτύσσονται με δύο διαφορετικές ταχύτητες κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων. Ενώ ένα μέρος αναπτύσσεται πλήρως, το άλλο με ποιο αργούς ρυθμούς. Λόγω των διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης ένα μέρος λειτουργεί πλήρως ενώ το άλλο καθυστερεί. Το πλήρως ανεπτυγμένο μέρος έχει συναισθήματα όπως ο θυμός, η ευτυχία, η αγάπη κ.λπ. Τα συναισθήματα αυτά βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους στην εποχή της εφηβεία. Το κομμάτι που βοηθάει τον έφηβο να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού ακολουθεί στην ανάπτυξη και έτσι ο έφηβος, όταν θυμώνει, είναι πραγματικά μπερδεμένος και δεν ξέρει τι είναι κακό για εκείνον και τους γύρω του.

Τα έφηβα κορίτσια όταν θυμώνουν το εκφράζουν κυρίως προφορικά και όχι φυσικά. Τα έφηβα αγόρια αντίθετα αγόρια δείχνουν την οργή τους με φυσικούς τρόπους όπως κλοτσώντας τις πόρτες, ρίχνοντας αντικείμενα ή χτυπώντας τους τοίχους.

Διαχείριση θυμού στους εφήβους

Πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο θυμός είναι απολύτως φυσιολογικός. Είναι ένα φυσικό συναίσθημα όπως η αγάπη και η ευτυχία και δεν υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό. Η διαχείριση και η έκφρασή του είναι το σημαντικότερο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τη διαχείριση θυμού σε εφήβους.

Ξεσπάσματα

Βοηθήστε τον έφηβο να καταλάβει ότι είναι καλό να εκφράζει τον θυμό του αλλά θα πρέπει να το κάνει προσεκτικά. Οι εκρήξεις και τα ξεσπάσματα δεν είναι οι καλύτερες λύσεις. Η επιθετικότητα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο.

Ο θυμός δεν είναι δύναμη

Οι περισσότεροι έφηβοι αισθάνονται ότι ο θυμός τους βοηθά να κερδίσουν δύναμη και σεβασμό. Αυτή όμως είναι μια εντελώς λάθος αντίληψη. Βοηθήστε τον να καταλάβει ότι είναι ευκολότερο να επικοινωνεί τον θυμό του ειρηνικά. Ο θυμός δεν είναι ένας τρόπος να τον έλεγχο των άλλων και δεν τον κάνει ισχυρό.

Ο σωστός τρόπος έκφρασης του θυμού

Ποτέ μην ενθαρρύνετε τον έφηβο να καταπνίξει τον θυμό του. Ενθαρρύνεται τον έφηβο να εκφράσει τον θυμό του με τον σωστό, όμως, τρόπο. Η σωματική ή προφορική κακοποίηση είναι ο λάθος τρόπος και δεν θα τον βοηθήσουν να στείλει το μήνυμα που θέλει, να δει ο «απέναντι» και τη δική του άποψη στα πράγματα και στο τέλος, κινδυνεύει χάσει το δίκιο του. Όταν ο έφηβος νιώθει πολύ θυμωμένος ζητήστε του να πάρει μια βαθιά αναπνοή και να μετρήσει από το 1 έως το 10 πριν αντιδράσει.

  • Η τακτική άσκηση συμβάλλει στη μείωση του στρες και στην τόνωση της ενέργειας. Ενθαρρύνεται τον έφηβο σας να ξεκινήσει νέα εποικοδομητικά χόμπι.
  • Η σωστή διατροφή παίζει επίσης έναν κεντρικό ρόλο στον έλεγχο των συναισθημάτων και των διαθέσεων. Ο έφηβος θα πρέπει να τρώει πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και υγιεινά τρόφιμα.
  • Ο έφηβός σας πρέπει να κοιμάται καλά κάθε βράδυ. Ο εγκέφαλος χρειάζεται καλή ανάπαυση και ύπνο για να λειτουργήσει καλύτερα. Τα προβλήματα ύπνου μπορούν να κάνουν τον εφήβό σας ευερέθιστο και να προσκαλέσουν πολλά άλλα προβλήματα.

 


Πηγή