Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερο το περιβάλλον γύρω τους και τις δυνατότητές τους. Πριν καλά καλά το καταλάβετε, το μικρό σας θα αρχίσει να σας δαγκώνει, να σας τραβάει τα μαλλιά ή και να κλωτσάει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Οι παραπάνω συμπεριφορές είναι ένας τρόπος για το παιδί να εκφραστεί και να ασκήσει έλεγχο στο άμεσο περιβάλλον του. Σύμφωνα με το babycenter.com, στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς μία δική τους συμπεριφορά συνεπάγεται μία συγκεκριμένη αντίδραση και θέλουν να δουν αυτή τη διάδραση ξανά και ξανά.
“Είναι όπως όταν πατάς τον διακόπτει και ανάβει το φώς ή εκείνα τα παιχνίδια που πιέζεις ένα κουμπί και πετάγεται κάτι” αναφέρει ο ψυχολόγος Mark W. Roberts. Ένας άλλος λόγος σύμφωνα με τον ειδικό, είναι για να σταματήσει το παιδί κάτι που δεν του αρέσει. Για παράδειγμα, εάν κάποιος του πάρει ένα παιχνίδι του, τραβώντας τα μαλλιά ή χτυπώντας τον αντιλαμβάνεται ότι είναι ένας τρόπος για να τον σταματήσει.
Εάν ωστόσο το παιδί τραβάει τα δικά του μαλλιά, πιθανότατα να το κάνε λόγω άγχους και πρόκειται για ένα είδους διαταραχής για την οποία καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Tatiana Syrikova
Πώς θα σταματήσει το νήπιο να σας τραβάει τα μαλλιά;
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά.
Εάν το παιδί τραβάει τα μαλλιά για να αποσπάσει την προσοχή σας ή για να δει τη πώς θα αντιδράσετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην του δώσετε σημασία. Μία τέτοια αντίδραση μάλλον θα το απογοητεύσει και δεν θα του φανεί αρκετά ενδιαφέρουσα για να την επαναλάβει στο μέλλον.
Εάν ωστόσο, αυτή του η τακτική έχει παγωθεί, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και ότι πονάει. Στα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορείτε να το εκφράσετε και με τις κινήσεις σας, για παράδειγμα να πάρετε τα χέρια του από τα μαλλιά σας επιτόπου και να τα απομακρύνετε.
Σε καμία περίπτωση μην τραβήξετε κι εσείς τα δικά του μαλλιά για να του δείξετε ότι το τράβηγμα μαλλιών πονάει, καθώς μία τέτοια κίνηση θεωρείται αντίδραση.
Πηγή