Η ακμή οφείλεται στην παρουσία υπερβολικών αρσενικών ορμονών.
Οι σμηγματογόνοι αδένες , που εκκρίνουν σμήγμα στη βάση των τριχών, διεγείρονται. Οι πόροι των αδένων αυτών έχουν την τάση να κλείνουν και έτσι δημιουργούνται είτε λευκά είτε μαύρα στίγματα. Το δέρμα διαποτισμένο από σμήγμα, γίνεται ιδανικός χώρος για τα βακτηρίδια. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται τα σπυράκια.
Η περίοδος της ακμής διαρκεί κατά μέσο όρο δύο με τρία χρόνια, πότε περισσότερο , πότε λιγότερο, με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Η ακμή εξαφανίζεται περίπου στα 18 με 20 χρόνια για την πλειοψηφία των εφήβων, με ή χωρίς φάρμακα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να κρατήσει και παραπάνω.
Πάντως αν τα σπυράκια μειώνουν την αυτοπεποίθηση και επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση του εφήβου με τους άλλους είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί η οικογένεια έναν δερματολόγο.
Αν πρόκειται για ήπια ακμή, εφαρμόζονται κρέμες ή διαλύματα που έχουν αντιβιοτικές ή κερατολυτικές ουσίες. Για πιο δύσκολα περισταστικά συστήνεται συστηματική θεραπεία με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται συνήθως όταν υπάρχουν πολλά σπυράκια με πύον ενώ τα ορμονικά σκευάσματα συνιστώνται για τη θεραπεία των ορμονικών διαταραχών που μπορεί να ευθύνονται για την ακμή (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες).
Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές και όχι, δεν προκαλούν στειρότητα στα αγόρια!
Μύθοι για την ακμή
- Η σοκολάτα επιδεινώνει την ακμή
Η σοκολάτα δεν προκαλεί ακμή, ούτε την επιδεινώνει – στην πλειονότητα τουλάχιστον των περιπτώσεων. - Ο ήλιος κάνει καλό στα σπυράκια
Ο ήλιος δεν θεραπεύει την ακμή! Απλά μπορεί να κρύψει το κοκκίνισμα της ακμής λόγω του μαυρίσματος της επιδερμίδας. - Η αποχή από το σεξ προκαλεί ακμή!
Δεν υπάρχει επιστημονική και έγκυρη έρευνα που να υποστηρίζει αυτή την άποψη.
Πηγή