Ως γονιός περιμένεις πώς και πώς για το πρώτο χαμόγελο του παιδιού σου και κάπως έτσι παρατηρώντας το την ώρα που κοιμάται το βλέπεις να χαμογελάει.
Την ίδια στιγμή χαμογελάς κι εσύ και νιώθεις μια αίσθηση που ούτε και εσύ μπορείς να περιγράψεις. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτηθείς λίγο αργότερα και μόλις το σκεφτείς: «Μα τι να είδε στον ύπνο του και χαμογέλασε;»
Τα μωρά χαμογελούν και κάποιες άλλες φορές γελούν στον ύπνο τους εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων λειτουργιών του εγκεφάλου που προκαλούνται από τον ύπνο REM, το στάδιο στο οποίο ονειρευόμαστε. Το χαμόγελο του μωρού είναι μια απάντηση στο όνειρο.
Είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρουμε το περιεχόμενο του ονείρου, αφού τα μωρά δεν μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Αλλά το χαμόγελο είναι πολύ πιθανό μια απάντηση σε αυτό που βλέπει.
Τα βρέφη χρησιμοποιούν το χαμόγελό τους, ως εργαλείο επικοινωνίας. Έτσι, ένα μωρό μπορεί να χαμογελάσει εάν ονειρεύεται τη μαμά του, τον μπαμπά του, ένα αγαπημένο παιχνίδι ή το κατοικίδιο ζώάκι του. Το χαμόγελο ανταποκρίνεται στα συναισθήματα που του δημιουργεί το όνειρο που βλέπει.
Πώς ο ύπνος κάνει τα μωρά να γελάσουν;
Για να ξέρετε γιατί τα μωρά χαμογελούν στον ύπνο τους, πρέπει να καταλάβετε τον ύπνο και τα στάδια του. Οι δύο θεμελιώδεις φάσεις του ύπνου είναι η μη ταχεία κίνηση των ματιών (NREM) και η ταχεία κίνηση των ματιών (REM). Όπως υποδηλώνουν τα ονόματα, υπάρχει γρήγορη κίνηση των ματιών κάτω από το βλέφαρο στον ύπνο REM και καμία κίνηση στο NREM.
Τα παιδιά αρχίζουν τον ύπνο τους με τη φάση ΝREM, η οποία έχει 4 στάδια:
NREM 1: Το μωρό αρχίζει να νυστάζει και πολύ πιθανό να πασχίζει να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά.
NREM 2: Όταν ένα μωρό αποκοιμιέται και ξυπνάει με έναν οποιοδήποτε θόρυβο.
NREM 3: Είναι το στάδιο όπου το μωρό κοιμάται βαθιά και δεν κουνιέται.
NREM 4: Το μωρό κοιμάται πλέον κανονικά και τίποτε δεν μπορεί να το ξυπνήσει παρά μόνο κάποιος δυνατός θόρυβος.
NREM 1 → NREM 2 → NREM 3 → NREM 4 → NREM 3 → NREM 2 → REM → NREM 2
Η φάση REM, τα όνειρα και το χαμόγελο
Τα μάτια κουνιούνται συνεχώς στο στάδιο REΜ και ο εγκέφαλος «ενεργοποιεί» τα όνειρα. Οι ειδικοί ύπνου πιστεύουν ότι οι κινήσεις των ματιών συνδέονται με αυτό που βλέπει ένα μωρό που κοιμάται.
Σε ένα νεογέννητο ο ύπνος REM καταλαμβάνει το 80% του συνολικού ύπνου. Κατά την περίοδο REM, η δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου είναι παρόμοια με εκείνη που υπάρχει τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι, για αυτό τον λόγο ο ύπνος REM αποκαλείται και παράδοξος ύπνος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα κατά την διάρκεια ύπνου REM.
Την επόμενη φορά που θα δείτε το μωράκι σας να χαμογελά κατά τη διάρκεια του ύπνου του, αυτό σημαίνει ότι κοιμάται καλά και βλέπει όμορφα όνειρα.
πηγή: momjunction.com
Πηγή