Αυτό είναι συχνά πιο εμφανές στο τέλος του καλοκαιριού, όταν το σχολείο πρόκειται να αρχίσει ξανά, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Από πού πηγάζει όμως το άγχος και το στρες; Ποιοι παράγοντες επιδρούν στην ψυχολογία του παιδιού και νιώθουν πιεσμένα και αγχωμένα;
Έχουμε και λέμε:
Δάσκαλοι
Οι περισσότεροι δάσκαλοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουν στους μαθητές μια θετική εκπαιδευτική εμπειρία. Όμως αν ένας μαθητής αποκτήσει και μάλιστα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, μια αρνητική εικόνα, ενδέχεται να σχηματίσει διαχρονικά αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το σχολείο ή τις ικανότητές του.
Φίλοι
Ενώ οι περισσότεροι μαθητές θα έλεγαν ότι οι φίλοι είναι από τους κύριους λόγους που αγαπούν το σχολείο, για ορισμένους μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους.
Η ανησυχία ότι δεν έχουν αρκετούς φίλους, δεν είναι στην ίδια τάξη με τους φίλους τους ή δεν μένουν στην ίδια γειτονιά μαζί τους, μπορεί να δημιουργήσει διαπροσωπικές συγκρούσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων από μόνη της μπορεί να προκαλέσει άγχος ακόμα και στα πιο ασφαλή παιδιά.
Bullying
Τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το θετικό είναι ότι γίνονται προσπάθειες από γονείς και εκπαιδευτικούς προκειμένου τα παιδιά να μη φοβούνται να μιλήσουν όταν δέχονται κάθε μορφής βία. Την ίδια ώρα όμως, αυξάνονται τα περιστατικά εκφοβισμού μέσω διαδικτύου. Πολλοί μαθητές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές πολυμέσων για να εκφοβίσουν άλλους μαθητές και αυτό το είδος εκφοβισμού συχνά γίνεται πολύ επιθετικό. Υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμηση του “κυβερνο-εκφοβισμού”, αλλά πολλοί γονείς δεν τους γνωρίζουν – και πολλά εκφοβισμένα παιδιά αισθάνονται υπερβολικά ανασφαλή και φοβισμένα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Υπερφορτωμένο πρόγραμμα
Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το φορτωμένο πρόγραμμα των μαθητών. Σε μια προσπάθεια να δώσουν στα παιδιά τους ένα πλεονέκτημα ή να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές αναπτυξιακές εμπειρίες, πολλοί γονείς εγγράφουν τα παιδιά τους σε πάρα πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και αυτό συχνά επιβαρύνει την ψυχολογία τους αφού καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλά πράγματα μαζί
Έλλειψη ύπνου
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δεν κοιμούνται όσες ώρες θα έπρεπε. Αυτό έχει επιπτώσεις στην σχολική τους απόδοση, στη διάθεσή τους, στην κακή λειτουργία του οργανισμού.
Πηγή: www.verywellfamily.com
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Πηγή