Μερικές φορές, τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να περιορίσουν τις ορμές τους και μπορεί να κλέψουν πράγματα χωρίς να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Ωστόσο, εάν αυτό συμβαίνει συχνά, το παιδί μπορεί να συνηθίσει να κλέβει. Αν βρεθείτε σε αυτήν την ανησυχητική κατάσταση, μπορεί να μπερδευτείτε, όπως οι περισσότεροι γονείς, σχετικά με το τι να κάνετε όταν το παιδί σας κλέβει.
Η επιθυμία για κλοπή συχνά προκύπτει από μια παρόρμηση, με αποτέλεσμα το παιδί να επιδίδεται στην εκπλήρωση των αναγκών του, ακόμη και με ανήθικα μέσα. Ωστόσο, αυτή η τάση πρέπει να εξαλειφθεί στην αρχή με διακριτικότητα και προσοχή.
Photo by Keren Fedida on Unsplash
Γιατί τα παιδιά κλέβουν;
Η παρόρμηση για κλοπή μπορεί να μην εμφανίζεται πάντα λόγω έλλειψης χρημάτων. Οι παρακάτω είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να εμπλακεί στην κλοπή:
Δεν ξέρει ότι κάνει κάτι κακό
Τα μικρά παιδιά μπορεί να το κάνουν από αθωότητα. Μπορεί να μην ξέρουν ότι το να αφαιρέσουν ένα πράγμα που ανήκει σε κάποιον άλλο ισοδυναμεί με κλοπή.
Έλλειψη ελέγχου
Μερικές φορές, ένα παιδί μπορεί να μην έχει τον αυτοέλεγχο για να αντισταθεί στην παρόρμηση να αποκτήσει πράγματα που του θέλει. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλοπή καταστήματος ή να πάρει κάτι από το σπίτι ενός φίλου ή συγγενή.
Ανάγκη για αποδοχή
Θα μπορούσε να είναι δύο τύπων. Ο πρώτος τύπος κάνει τα παιδιά να θέλουν απεγνωσμένα να κατέχουν κάτι που θεωρείται cool ή που κατέχει κάθε άτομο στην ηλικία του. Ο δεύτερος τύπος πιέζει τα παιδιά να εμπλακούν σε δραστηριότητες όπως η κλοπή επειδή το κάνουν οι συνομήλικοί τους, και νιώθουν ότι αν δεν το κάνουν και εκείνα δεν θα είναι αποδεκτά από το σύνολο.
Εκδίκηση
Τα παιδιά δεν είναι αρκετά ώριμα για να κατανοήσουν τα όρια της εκδίκησης και μπορεί να υπερβούν τα όρια. Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος του σπάσει ακούσια το παιχνίδι του, μπορεί να κλέψει κάτι πολύτιμο από τον φίλο ως αντίποινα.
Έλλειψη χρημάτων
Η έλλειψη επαρκών πόρων για την αγορά ενός αντικειμένου μπορεί να ωθήσει ένα παιδί να το κλέψει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά τέτοια πράγματα. Επίσης, διδάξτε τους ότι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για αυτό που θέλουν.
Στρες
Μια αγχωτική κατάσταση στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να αναγκάσει το παιδί να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Μπορεί να κλέψουν αντικείμενα που δεν τους ελκύουν ιδιαίτερα απλά για την έκρηξη της αδρεναλίνης.
Ανεξάρτητα από τον λόγο, η κλοπή πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά και το παιδί πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες.
Πώς να αποτρέψετε ή να σταματήσετε ένα παιδί από την κλοπή;
Η κλοπή μπορεί να μην φαίνεται να είναι σοβαρό έγκλημα στην αρχή, επειδή το παιδί μπορεί να ξεκινήσει με ασήμαντα αντικείμενα όπως καρφίτσες. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να πειθαρχήσετε το παιδί σας και να το αποτρέψετε ή να το σταματήσετε από το να κλέψει:
Ειλικρίνεια
Εάν το παιδί σας έχει μεγαλώσει με αξίες ακεραιότητας και ειλικρίνειας, είναι λιγότερο πιθανό να επιδοθεί στην κλοπή. Διδάξτε τους ότι ακόμα κι αν το έκαναν κατά λάθος, πρέπει να είναι ειλικρινείς και να το αποδεχτούν.
Σεβασμός
Διδάξτε στο παιδί σας πώς να σέβεται την ιδιοκτησία των άλλων ανθρώπων. Ξεκαθαρίστε ότι ένα αντικείμενο που ανήκει σε κάποιους άλλους, δεν γίνεται δικαιωματικά δικό τους όταν το κλέψουν.
Ενημερώστε τους για τις συνέπειες
Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν τι θα συμβεί αν κλέψουν. Πείτε τους πώς μια μικροσκοπική κλοπή μπορεί να κλιμακωθεί και στο μέλλον να έχουν χειρότερες συνέπειες. Ή μπορείτε να του πείτε ότι αφού έκλεψε κάτι από κάποιον άλλον, θα πρέπει να δώσει σε εσάς το αγαπημένο του παιχνίδι. Αυτό θα του κοστίσει πολύ και την επόμενη φορά θα το σκεφτεί πολύ πριν ξανάκλέψει.
Λάβετε μέτρα αμέσως
Μην καθυστερείτε να αντιδράσετε στην κακή συμπεριφορά του παιδιού σας. Μην περιμένετε να το επαναλάβουν δεύτερη ή τρίτη φορά για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αντίθετα, συζητήστε το μαζί του από την πρώτη φορά που κλέβουν για να αποτρέψετε την κλιμάκωση.
Η έγκαιρη παρέμβαση εμποδίζει την κλοπή να γίνει μέρος της προσωπικότητας του παιδιού σας. Επομένως, μιλήστε στο παιδί σας και κατανοήστε γιατί κλέβει. Επίσης, μιλήστε του για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή τους η κλοπή. Ωστόσο, εάν το παιδί σας δεν σταματήσει να κλέβει, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή από κάποιον παιδοψυχολόγο.
Με πληροφορίες από: www.momjunction.com
Πηγή