Τρίτη , 31 Δεκέμβριος 2024

Γιατί τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Τα χριστούγεννα είναι η πιο λαμπερή, η πιο γιορτινή περίοδος όλου του χρόνου. Τα περισσότερα παιδιά ανυπομονούν να στολίσουν το σπίτι, να γράψουν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη και φυσικά να τρέξουν ανήμερα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να ανοίξουν τα δώρα τους.

Ο Αγιος Βασίλης είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων. Έχετε όμως αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να πιστέψουν σε αυτόν;

“Ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι μοναδικό. Είναι κομμάτι της παράδοσης και της κουλτούρας μας με τρόπο που καμία άλλη φανταστική φιγούρα δεν είναι” αναφέρει το Quartz.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έτσι και αλλιώς πιστεύουν ό,τι τους πουν οι γονείς τους, αυτό όμως είναι μία άδικη υπόθεση και μάλλον αναληθής. Αντιθέτως, τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις για τα πάντα, προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει το καθετί. 

Σύμφωνα με το ARS Technica, λοιπόν, τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και υπάρχει και μία απλή επιστημονική εξήγηση για αυτό. Έχουν αποδείξεις. Ο Άγιος Βασίλης στο εμπορικό κέντρο, το μισοφαγωμένο μπισκότο που αφήνουμε στο πιάτο δίπλα στο δέντρο, το τυλιγμένο δώρο που εκληρώνει την ευχή του παιδιού. Δεν είναι τυχαίο επίσης που για τον Άγιο Βασίλη έχει επινοηθεί μία ιστορία με λεπτομέρειες: μπαίνει στα σπίτι από την καμινάδα, έχει έλκυθρο με ταράνδους και ξωτικά που τον βοηθούν να κάνει τα αδύνατα δυνατά σε μία νύχτα. Όλα αυτά είναι αποδείξεις οι οποίες αθροιστικά, κάνουν το παιδί να πιστέψει ότι ο Άγιος Βασίλης πράγματι είναι υπαρκτός.

Τα παιδιά είναι ευαίσθητα απέναντι στο κάθε τι που κάνουν οι γονείς τους, συνεπώς όσο ο γονιός συνεχίζει να διαιωνίζει τελετουργίες που επιβεβαιώνουν ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, το παιδί δεν έχει λόγο να πιστέψει κάτι διαφορετικό.

Πρέπει τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ο Άγιος Βασίλης παραμένει μια αμφιλεγόμενη φιγούρα μεταξύ πολλών επιστημόνων και γονέων.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι λέγοντας στα παιδιά ότι μια μαγική φιγούρα μεταφέρει και διανέμει δώρα σε όλα τα παιδιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι ένα ψέμα που αναπόφευκτα, κάποια στιγμή ανάλογα τον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού, αποκαλύπτεται. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι όταν μαθαίνουν την αλήθεια για τον Αϊ Βασίλη, βιώνουν τραύμα ή είναι η στιγμή που ξεκινούν τα θέματα εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών – γονέων. Όλα τα παιδιά στο τέλος θα ανακαλύψουν την αλήθεια συνήθως κοντά στην ηλικία των 7 ετών, χωρίς να υπάρχει κάποια μεγάλη αποκάλυψη όπου οι γονείς με μεγάλη ντροπή ομολογούν την αλήθεια στα κλαμένα και απογοητευμένα τους παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά σε αυτήν τη ηλικάι ήδη έχουν κάποιες ενδείξεις που μαρτυρούν την αλήθεια.

Επισης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φαντασία είναι ένα απολύτως φυσιολογικό και υγιές κομμάτι της παιδικής ανάπτυξης. Τα παιδιά περνούν αρκετό χρόνο παίζοντας ρόλους, ιδιαίτερα στην ηλικία των πέντε με επτά ετών και επιπλέον είναι σχετικά συχνά εκτεθειμένα σε εκπομπές και ταινίες όπου τα ζώα μιλούν, οι άνθρωποι πετούν και διάφορα αντικείμενα εμφανίζονται μαγικά από τον ουρανό.


Πηγή