Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί γιατί τα πρωτότοκα παιδιά, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, διαθέτουν κατά μέσον όρο “ελαφρά υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης”, είναι πιο οργανωμένα και πιο υπεύθυνα σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια τους.
Ο λόγος δεν είναι ότι έχουν πιο προικισμένα γονίδια, αλλά στην αυξημένη προσοχή που απολαμβάνουν από τους γονείς τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Resources. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα πρωτότοκα παιδιά συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ IQ που υποβλήθηκαν μαζί με τα αδέλφια τους. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι νέοι γονείς γεμάτοι από προσδοκίες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο πρώτο τους παιδί και κάθε φορά που συμβαίνει οτιδήποτε στο μωρό τους γιορτάζεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την επίδοση στο σχολείο ή τις πρώτες συναισθηματικές εξόδους των παιδιών στην εφηβεία. Αντίθετα, τα επόμενα παιδιά της οικογένειας βρίσκουν τους γονείς πιο χαλαρούς και πιο ψύχραιμους και εκ των πραγμάτων μοιράζονται τα πάντα, ρούχα, δωμάτια, αγάπη και στοργή με τα αδέλφια τους.
Ως αποτέλεσμα τα πρωτότοκα παιδιά έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και θεωρούνται πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες, κάτι το οποίο συνδέεται με το γεγονός ότι η ανατροφή τους είναι πιο αυστηρή σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια τους. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την Ομάδα Ανάλυσης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, εξέτασε στοιχεία από τον οργανισμό Children of the National Longitudinal Survey of Youth που συλλέγονται από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.
Σχεδόν 5.000 παιδιά μελετήθηκαν από την γέννηση τους έως την ηλικία των 14 ετών λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες, οικονομικές και κοινωνικές, της οικογένειας. Κάθε δύο χρόνια αξιολογούνταν οι δεξιότητες τους συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης και του λεξιλογίου.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι πρωτότοκο αδέλφια ξεκινούν από τη γέννησή τους έως την ηλικία ων τριών ετών. Οι γονείς αλλάζουν τη συμπεριφορά τους μόλις αποκτούν και άλλα παιδιά.
Γερμανοί ερευνητές, πάντως σε παλιότερη έρευνα τους που είχε δημοσιευτεί στο στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) υποστήιξαν ότι, το όποιο πλεονέκτημα υπέρ του πρωτότοκου αφορά μέσους όρους σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, ενώ σε ατομικό επίπεδο διαπιστώθηκε ότι πολύ συχνά (σχεδόν στο 40% των περιπτώσεων) το τελευταίο παιδί είναι εξυπνότερο από το πρώτο. Πάντως, τα ίδια τα τελευταία στη σειρά παιδιά συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους λιγότερο έξυπνα.
Πηγή