Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου χρειάζεται γάλα ή θέλει απλώς να πιπιλίσει;
Αναζητήστε τα παρακάτω σημάδια για να καταλάβετε αν το μωρό σας κλαίει επειδή πεινάει:
- Όταν αγγίζετε το πρόσωπο του, γυρίζει το κεφάλι του και ανοίγει το στόμα του αναζητώντας τη θηλή.
- Μια πιπίλα αρχικά το ηρεμεί, αλλά σύντομα αρχίζει πάλι να κλαίει.
- Όταν του δίνετε γάλα, το ρουφάει πρόθυμα και μετά το γεύμα γαληνεύει και ίσως αποκοιμιέται.
Μπορεί τι χρήση της πιπίλας να προκαλέσει προβλήματα στον θηλασμό;
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον βρήκε ότι οι μητέρες που έδιναν πιπίλες στα νεογέννητα τους τα πήγαιναν καλύτερα με τον θηλασμό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξουθενωμένες μητέρες στις οποίες δεν επιτρέπεται να δώσουν πιπίλα στο μωρό τους που θηλάζει καταλήγουν να δώσουν γάλα του εμπορίου προκειμένου να ηρεμήσουν το κλάμα και την πείνα.
Από τη στιγμή που ο θηλασμός πάει καλά, οι πιπίλες μπορεί να βελτιώσουν τον θηλασμό. Επιτρέπουν στις μητέρες ένα διάλειμμα από το κλάμα και επιτρέπουν σε άλλα άτομα του περιβάλλοντος να ηρεμήσουν το μωρό. Παρ’ όλα αυτά, σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα να αποφεύγετε τις πιπίλες τις πρώτες βδομάδες, αν μπορείτε.
Υπάρχει περίπτωση η πιπίλα να προκαλεί μολύνσεις στα αφτιά;
Το έντονο πιπίλισμα διαταράσσει την πίεση στα αφτιά και οδηγεί σε μολύνσεις (κατά τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά παθαίνουν μολύνσεις στα αφτιά μετά την αλλαγή της πίεσης σε μια αεροπορική πτήση). Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι τέτοιο τους πρώτους έξι με εννέα μήνες επειδή τα μωρά συνήθως δεν πιπιλίζουν τόσο έντονα ώστε να ασκήσουν μεγάλη πίεση.
Μπορούν οι πιπίλες να λειτουργήσουν προληπτικά για το ΣΑΒΘ;
Οι έρευνες δείχνουν συστηματικά λιγότερους θανάτους μεταξύ των βρεφών που έχουν πιπίλα (οι πιθανότητες μειώνονται κατά περίπου 50 τοις εκατό!). Για τον λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά η πιπίλα να εντάσσεται στη ρουτίνα της προετοιμασίας για ύπνο και του ύπνου όλων των μωρών. (Τα μωρά που πίνουν, από μπουκάλι μπορούν να αρχίσουν την πιπίλα από την πρώτη στιγμή. Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να αρχίσουν μόλις ο θηλασμός σταθεροποιηθεί και πηγαίνει καλά.)
Υπάρχει περίπτωση το μωρό μου να εθιστεί στην πιπίλα αν κοιμάται πάντα με αυτήν;
Όχι! Αυτός είναι ένας μύθος που μπορείτε να τον διαλύσετε οριστικά. Αν αρχίσετε τη διαδικασία για να κόψετε την πιπίλα όταν το μωρό θα είναι έξι ή επτά μηνών, θα μειώσετε τη χρήση της πιπίλας από πολλές φορές τη μέρα στο καθόλου σε λιγότερο από μια βδομάδα. Ωστόσο, μετά τους εννέα μήνες, τα μωρά αναπτύσσουν συχνά συναισθηματικούς δεσμούς με την πιπίλα τους. Μπορείτε να την κόψετε και μετά την ηλικία αυτή, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για περισσότερες διαμαρτυρίες.
*Με πληροφορίες από το βιβλιο Το πιο χαρουμενο μωρό στον κόσμο, από τις εκδοσεις διόπτρα
Πηγή