Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Γιορτή της Μητέρας: Η ιστορία της γυναίκας που εμπνεύστηκε αυτή την επέτειο και η μεγάλη της πικρία

Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Είναι μια μέρα που τιμάμε το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή μας, και δεν είναι άλλο από τη μητέρα μας. Ίσως, γι΄αυτό η συγκεκριμένη γιορτή γνωρίζει τόσο μεγάλη απήχηση ανά τον κόσμο.

Κάθε χρόνο όμως τέτοια εποχή, στα δεκάδες αφιερώματα που γίνονται με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο, θυμόμαστε πώς καθιερώθηκε αυτή η μέρα , ποιο ήταν το κίνητρο της γυναίκας που θέλησε να τιμήσει τις μητέρες, παρότι η ίδια δεν απέκτησε ποτέ παιδί.

Anna Jarvis: Η γυναίκα που εμπνεύστηκε τη Γιορτή της Μητέρας

Σύμφωνα με το National Geographic, η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε το 1850, ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους. Αλλά και για τις μητέρες, που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον πόλεμο.

Η Anna Jarvis ήταν η πρώτη γυναίκα, που διοργάνωσε το 1908, την Ημέρα της Μητέρας, στη Βιρτζίνια και στη Φιλαδέλφεια. Μαζί με μία ομάδα εθελοντριών πρωτοστάτησαν για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας. Σκοπός της ήταν, επίσης, η Ημέρα αυτή να καθιερωθεί και σε άλλες Πολιτείες της Αμερικής.

Και τα κατάφερε, αφού σύντομα άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις. Έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα, το 1914, ο τότε, Πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη. Ημερομηνία, που τηρείται μέχρι και σήμερα.

φώτο: en.wikipedia.org

Τι πίστευε για την ημέρα αυτή

Η ίδια δεν είχε παιδιά, είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα της και η απώλειά της το 1905 της στοίχισε πολύ.Οπως έγραψε η Wesleyan Antonini από τη Δυτική Βιρτζίνια στη διδακτορική της διατριβή « Γιορτάζοντας τη Μητρότητα», για την Jarvis η Γιορτή της Μητέρας ήταν η μέρα που πήγαινες σπίτι για να περάσεις χρόνο με τη μητέρα σου και να την ευχαριστήσεις για όσα έκανε.

Ο εμπορικός χαρακτήρας της γιορτής και το τέλος

Η εμπορευματοποίηση του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας δεν άργησε να έρθει. Λουλούδια και γλυκά είχαν την τιμητική τους ενώ εστιατόρια οργάνωναν ειδικά μενού γι΄αυτή την ημέρα. Αυτό έκανε έξαλλη την Anna Jarvis η οποία ξεκίνησε έναν άτυπο «πόλεμο» για να αποτρέψει τον καταναλωτικό χαρακτήρα που είχε πάρει η Ημέρα. Οργάνωσε μποϊκοτάζ , απείλησε με μηνύσεις όμως δεν κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα παρά τις προσπάθειές της.

Η Anna Jarvis άφησε την τελευταία της πνοή το 1948 πάμπτωχη σε ένα σανατόριο . Όπως έγραψε η Wesleyan Antonini αυτή η γυναίκα που πέθανε απένταρη θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί από την Ημέρα της Γυναίκας αν το ήθελε, όμως εναντιώθηκε σε όλους και αυτό της στοίχισε οικονομικά και σωματικά.


Πηγή