Πετιμέζι
Πετιμέζι ονομάζεται το παχύρευστο προϊόν της βράσης του μούστου των σταφυλιών, ο οποίος δεν έχει προηγουμένως υποστεί ζύμωση. Μούστος είναι ο χυμός, που προέρχεται από τη σύνθλιψη των σταφυλιών και λαμβάνει το χρώμα του από τα συστατικά του φλοιού των καρπών αυτών του κλήματος.
Τα σταφύλια περιέχουν την ουσία Ρεσβερατρόλη (Resveratrol). Η Ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικός παράγων, στον οποίο έχουν αποδοθεί προστατευτικές ιδιότητες, όσον αφορά τα αγγεία, την καρδιά και των εγκέφαλο, ενώ φαίνεται, πως είναι χρήσιμη και στην πρόληψη του διαβήτη.
Εντούτοις, μία μελέτη του 2014 σε πιθήκους ήγειρε ανησυχίες, σχετικά με την πρόσληψη της ουσίας αυτής από την έγκυο, καθότι, καίτοι αναγνωρίζονταν οι ωφέλιμες επιδράσεις της για την υγεία της εγκύου, διαπιστώθηκε μία «ανησυχητική» επιρροή της στη διαμόρφωση του παγκρέατος του εμβρύου. Η μελέτη αυτή όμως αφορούσε τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής περιεχόντων Ρεσβερατρόλη και όχι την περιστασιακή λήψη της από τη βρώση σταφυλιών και προϊόντων της επεξεργασίας τους.
Σε κάθε περίπτωση μελέτη του 2018 ήλθε να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες σχετίζονται με τη χορήγηση Ρεσβερατρόλης στην κύηση.
Μέλι
Θα έχετε ακούσει, πως τα νεογνά δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν μέλι. Ο λόγος είναι, πως η χορήγηση μελιού στο νεογνό συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες αυτό να προσβληθεί από αλλαντίαση (botulism), η οποία είναι μία εξαιρετικά σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης. Η αλλαντίαση προκαλείται από μία τοξίνη, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (για το λόγο αυτό και ονομάζεται νευροτοξίνη), η οποία παράγεται από το μικρόβιο Κλωστρίδιο της Αλλαντίασης (Clostridium Botulinum), που αναπτύσσεται σε πλημμελώς συσκευασμένες ή συντηρημένες τροφές.
Το πεπτικό του νεογνού παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία απέναντι στο μικρόβιο αυτό, διότι στο έντερό του δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί η τοπική χλωρίδα (δηλαδή δεν έχει ακόμα εποικισθεί από τους μικροοργανισμούς, που ενδημούν εκεί και το προστατεύουν από τις εντερικές λοιμώξεις). Αντίθετα, το έντερο του ενήλικα περιέχει «ώριμη» εντερική χλωρίδα και δεν παρουσιάζει την ίδια ευαισθησία.
Άλλωστε, καναδική μελέτη του 2010 καταλήγει στο συμπέρασμα, πως η κατανάλωση μελιού κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδέεται με ουσιώδεις κινδύνους ούτε για τη μητέρα, αλλά ούτε και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι ίσως η πιο συνηθισμένη γλυκαντική ουσία, που χρησιμοποιούμε στο σπίτι.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (Colorado State University) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην υπερβαίνει τα 25 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης.
Μα ποιος τρώει 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης; Θα αναρωτηθούν πολλοί…
Καταρχάς, υπάρχουν άνθρωποι, που καταναλώνουν εν γνώσει τους 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης σε μία ημέρα. Υπάρχουν όμως και πολλοί – πολλοί περισσότεροι, που καταναλώνουν ακόμα και μεγαλύτερες ποσότητες από αυτήν εν αγνοία τους.
Η ζάχαρη βρίσκεται «κρυμμένη» σε πολλά τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά δεν είναι μόνο γλυκά και γλυκίσματα, αλλά ακόμα και σάλτσες για σαλάτες, αναψυκτικά ή γιαούρτι. Για να είναι κανείς σίγουρος για την ποσότητα ζάχαρης, που περιέχεται στις τροφές, καλόν είναι να ελέγχει τον πίνακα συστατικών, ο οποίος ανευρίσκεται σε όλες τις συσκευασίες.
Σύμφωνα με μελέτη του 2014, η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν ζάχαρη κατά την κύηση αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.
Επιπλέον, στοιχεία από άλλη μελέτη του 2018 καταδεικνύουν, πως η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν ζάχαρη, κατά την κύηση έχει αρνητική επιρροή στις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού, που θα γεννηθεί. Αντίθετα, μέσα από τη μελέτη αυτή φαίνεται, πως επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα παλαιότερης μελέτης, που συνέδεαν τη λελογισμένη κατανάλωση φρούτων κατά την εγκυμοσύνη με βελτίωση των διανοητικών ικανοτήτων του παιδιού, που θα γεννηθεί.
Παν μέτρον άριστον…
Και για τις γλυκαντικές ουσίες, ισχύει η διαχρονική αυτή ρύση. Μπορείτε κατά την κύηση να χρησιμοποιείτε τις ουσίες αυτές με μέτρο, προσέχοντας πάντα να μην πάρετε υπερβολικό βάρος.
Φυσικά, αν πάσχετε από διαβήτη ή είστε παχύσαρκη, τότε η χρήση των γλυκαντικών αυτών ουσιών δεν ενδείκνυται.
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
Πηγή