Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Γνωρίζετε γιατί ο ιός της γρίπης είναι πιο επικίνδυνος στην εγκυμοσύνη;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η απόκριση του οργανισμού απέναντι στιον ιο δεν είναι όσο ισχυρή χρειάζεται.

Μια ανάλυση που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την πιο πανδημία γρίπης το 2009 -κατά την οποία αναδύθηκε το στέλεχος Η1Ν1- έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες είχαν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν και διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τον Η1Ν1 σε σύγκριση με όσες δεν εγκυμονούσαν.

Η εξήγηση είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών καταστέλλεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να μην απορριφθεί το έμβρυο το οποίο ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως ξένο σώμα. Με τη σειρά του ο ιός εκμεταλλεύεται το ανεκτικό περιβάλλον, μεταλλάσσεται γρήγορα και τα νέα στελέχη του γίνονται πιο επικίνδυνα.

Η συνήθης έμφυτη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού θα είχε σταματήσει την εξάπλωση του ιού από τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Ωστόσο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αρχική απόκριση του οργανισμού δεν είναι όσο ισχυρή χρειάζεται. Έτσι ο ιός έχει χρόνο να μεταλλαχθεί και να παράγει στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη.

Να σημειωθεί ότι μετά την πανδημία γρίπης που αφορούσε το στέλεχος Η1Ν1, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τις εγκύους ως ομάδα πρώτης προτεραιότητας για εμβολιασμό κατά της γρίπης, ενώ ο ΠΟΥ τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο.

Η Μελέτη δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου 2017 στο περιοδικό Cell Host & Microbe.στο περιοδικό Cell Host & Microbe.


Πηγή