Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Γονείς ελικόπτερα – Τι είναι και γιατί αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο

Εσείς έχετε ακουστά τον όρο “γονείς ελικόπτερα”;

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «γονιός ελικόπτερο» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά ενός γονιού-ελικόπτερου και με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσει το παιδί;

Τον έχετε συναντήσει… ίσως να είστε και εσείς αλλά να μην το έχετε αντιληφθεί

Το σίγουρο είναι ότι τον έχετε συναντήσει: Είναι ο γονιός που βρίσκεται συνεχώς πάνω κι όχι μόνο δίπλα στο παιδί του, επιβλέπει τα πάντα και παρεμβαίνει σε όλα. Πρόκειται για έναν υπερπροστατευτικό γονιό που στην προσπάθειά του να βοηθήσει το παιδί του με κάθε τρόπο, δεν το αφήνει να αναλάβει πρωτοβουλίες και το πνίγει με την αγάπη και την προστασία του.

Συχνά χρησιμοποιεί αποτρεπτικές εκφράσεις όπως:

  • «μη», «όχι», «φύγε από κει»,
  • «άστο αυτό δεν μπορείς να το κάνεις»,
  • «αυτό σίγουρα δεν θα σου αρέσει»,
  • «είσαι μικρός ακόμα, όταν θα μεγαλώσεις»,
  • «είναι επικίνδυνο»
  • «άστο κάτω δεν είναι για σένα»

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για τους γονείς ελικόπτερα

goneis elikoptero 2

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς-ελικόπτερα ζουν και αναπνέουν για τα παιδιά τους, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή τους. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να μην μπορούν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από το παιδί τους. Μιλούν στον πληθυντικό αριθμό όταν αναφέρονται σε αυτό- «βγάλαμε δοντάκια», «κάναμε εμβόλιο», «κάνουμε μαθήματα πιάνου», – και θέλουν να ασκούν τον πλήρη έλεγχο στη ζωή του παρεμβαίνοντας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος helicopter parents;

Ο όρος helicopter parents (γονείς-ελικόπτερα) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Dr Haim Ginott το 1969 στο βιβλίο του «Parents & Teenagers» και προήλθε από εφήβους που είπαν πως νιώθουν ότι οι γονείς τους «αιωρούνταν» από πάνω τους σαν ένα ελικόπτερο.

Όπως προκύπτει από παλιότερη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης σε 253 παιδιά με υπερπροστατευτικούς γονείς, η καταπίεση που υφίστανται είναι μεγάλη όπως και το άγχος που βιώνουν. Επίσης, τα παιδιά που βρίσκονται στο επίκεντρο του γονεϊκού σύμπαντος προσγειώνονται άσχημα όταν διαπιστώνουν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στην αληθινή ζωή και νοιώθουν αδύναμα να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές δυσκολίες της ζωής.

«Ο καθένας θέλει τα παιδιά του να πετύχουν αλλά η επιτυχία δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πόσο καλό βαθμό θα πάρουν. Πρέπει να μάθουν από τα λάθη τους, να αντιμετωπίζουν την αποτυχία και να προχωρούν. Ελέγχοντας τις ζωές των παιδιών σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνουν κάποιο παράπτωμα δεν τα βοηθάτε να πετύχουν, απεναντίας, είναι σαν να τους λέτε ότι δεν μπορούν να καταφέρουν το οτιδήποτε χωρίς τη βοήθειά σας. Αυτά τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα άλλο εκτός από το να αναζητούν κάποιον για να βασιστούν πάνω του», αναφέρει o blogger Mike Julianelle, επικαλούμενος στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει για τους γονείς ελικόπτερο.

Οι ειδικοί πάντως είναι σαφείς: Οι γονείς πρέπει να βοηθάνε τα παιδιά τους αλλά με τέτοιο τρόπο, που να μην ευνουχίζουν τις προσωπικότητές τους. Άλλο είναι το να στέκονται συμπαραστάτες δίπλα στο παιδί τους και άλλο από πάνω τους ως … ελικόπτερο!

Η ζωή είναι σκληρή και δύσκολη. Γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μπορούν να ξεπεράσουν την αποτυχία και να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά από μία αντιξοότητα. Αλλά με τις δικές τους δυνάμεις και όχι αναζητώντας συνεχώς δεκανίκια.

Μη γίνετε γονείς ελικόπτερα

goneis elikoptero 4

Αν είστε μονίμως από πάνω του, να το προλαβαίνετε, να το προστατεύετε, να μην το αφήνετε να πάθει ή να κάνει οτιδήποτε, τότε θα καταλήξετε με ένα παιδάκι προβληματικό στον έξω κόσμο, με δυσκολίες χειρισμού καταστάσεων και ανθρώπων, δυσκολίες διαχείρισης συναισθηματικών καταστάσεων και -το λιγότερο- φοβισμένο. Πρέπει το παιδί σας να μάθει τι είναι η απογοήτευση, η ήττα, η αγωνία. Δε θα είστε για πάντα δίπλα του. Μάθετε το νωρίς, αλλά ομαλά, ότι την πραγματική του ασπίδα θα τη βρει μέσα του και όχι σε σας. (Και φυσικά δεν εννοούμε να μην είστε εκεί όταν σας χρειάζεται!)

Julie Lythcott-Haims: «Δεν είμαστε καλοί γονείς επειδή απλώς υπερπροσπαθούμε» – Δείτε το υπέροχο βίντεο

Κλείνοντας αξίζει να δείτε τη ομιλία της Julie Lythcott-Haims, συμβούλου γονιών σε θέματα ανατροφής, που μίλησε στο ΤΕD, για το πώς μεγαλώνουμε επιτυχημένα παιδιά, τι κάνουμε σωστά και τι κάνουμε λάθος… Και γιατί όλοι -κακώς- υπερπροσπαθούμε. Είμαστε συνέχεια κοντά τους, τα προστατεύουμε από τα πάντα, προσπαθούμε να προλάβουμε τα κακοτόπια, και εν τέλει μπορεί και να τους κάνουμε κακό. Μπορεί και να εμποδίζουμε τα παιδιά από την ομαλή, ανεξάρτητη ανάπτυξή τους, το χτίσιμο της αυτοπεποίθησής τους.

Στην υπέροχη ομιλία της, τονίζει ότι μιλάει στο πρώτο πληθυντικό, γιατί αναγνωρίζει στον εαυτό της μερικά από τα λάθη που αναλύει, τα οποία έκανε όσο μεγάλωνε τα δύο έφηβα παιδιά της.

Πατήστε play και ακούστε τη να μιλά για τους γονείς ελικόπτερα


Πηγή