Είναι αυτές οι φορές, που αναρωτιόμαστε αν το μωρό μας, εισπράττει την αγάπη που του δίνουμε και αν νιώθει το ίδιο και εκείνο. Και είναι εκείνες οι φορές, που, σχεδόν, απεγνωσμένα ψάχνουμε να βρούμε το σημάδι εκείνο, που θα μαρτυρήσει την αγάπη του για εμάς.
Και υπάρχουν σημάδια, που μέρα με τη μέρα, όσο δηλαδή μεγαλώνει το δέσιμο μας, το μωρό θα τα εκδηλώνει. Εξάλλου, όπως εξηγεί η Debbie Laible, καθηγήτρια Ψυχολογίας, στο πανεπιστήμιο του Lehigh, καθημερινά το δέσιμο με το μωρό μεγαλώνει και μέσα από τη φροντίδα και την ασφάλεια που εισπράττει, μεγαλώνει και η αγάπη του για τη μαμά του. Μάλιστα, φροντίζει να της τη δείχνει, μέσα από μικρές αναλαμπές.
Ιδού, κάποια σημάδια, που δείχνουν την αγάπη του για εσάς.
Ξέρει ποια είστε
«Μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες, το μωρό είναι σε θέση να αναγνωρίζει ποιος είναι εκείνος που το φροντίζει και να τον προτιμούν σε σχέση με άλλους ανθρώπους» τονίζει ο Alison Gopnik, διάσημος συγγραφέας και καθηγητής Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου του Berkeley. Μάλιστα, είχε γίνει και ένα σχετικό πείραμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Είχαν βάλει ένα νεογέννητο μωρό ανάμεσα σε δύο μαξιλάρια θηλασμού. Το ένα ανήκε στη μητέρα του και το μωράκι με την όσφρησή του πήγε στο μαξιλάρι της μαμάς του, αποδεικνύοντας ότι αναγνωρίζει τη μυρωδιά της και την προτιμά, αφού μόνο με εκείνη νιώθει ασφάλεια. Το μωρό, λοιπόν, σας μαθαίνει μέρα με τη μέρα, καταλαβαίνοντας ότι μπορεί να βασίζεται στη μαμά του.
«Φλερτάρει» μαζί σας
Ένα μήνα μετά τη γέννηση του, το μωρό ξεκινά να ανταποκρίνεται στις εκφράσεις της μαμάς του. Με τα μάτια, με ένα χαμόγελο. Μετά τον τέταρτο μήνα, σχεδόν δεν θα παίρνει τα μάτια του από πάνω σας, παρατηρώντας σας, αλλά και παρακολουθώντας κάθε κίνηση σας. Μη διστάσετε, λοιπόν, να ανταποκριθείτε σε αυτού του είδους «φλερτ», όπως το χαρακτηρίζει ο dr. Gopnik, με αστείες εκφράσεις με άφθονα χαμόγελα, πολλές αγκαλιές και περισσότερα φιλιά.
Σας χαμογελάει, έστω και για ένα δευτερόλεπτο
Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα μωρά δεν χαμογελούν και όταν αυτό συμβαίνει, είναι ένα αντανακλαστικό. Αλλά κάτι τέτοιο, δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το χαμόγελο ενός μωρού, μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα αντανακλαστικό. Είναι, λένε, οι ειδικοί ο αντικατοπτρισμός του δικού σας χαμόγελου, ενώ ενστικτωδώς χτίζει ένα γερό δέσιμο είτε με τη μαμά του είτε με το μπαμπά του.
Είναι προσκολλημένο σε ένα αντικείμενο
Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα μωρά δείχνουν μία συγκεκριμένη προτίμηση, σχεδόν εξάρτηση, σε ένα λούτρινο αρκουδάκι ή μία κουβερτούλα ή ένα ύφασμα, το οποίο δεν αποχωρίζονται τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής. Όπως εξηγεί ο dr Gopnik υπάρχει εξήγηση σε αυτό, καθώς κατά κάποιο τρόπο το συγκεκριμένο αντικείμενο συμβολίζει για εκείνο εσάς, τη μαμά του και κρατώντας το συνεχώς νιώθει την ίδια ασφάλεια, που νιώθει μαζί σας. Αλλά και την αγάπη, που εισπράττει από εσάς.
Σας κοιτάζει έντονα κι επίμονα
Από τη γέννηση του το μωρό είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη φωνή και τη μυρωδιά της μαμάς του. Έτσι, όπως εξηγεί η dr. Laible προσπαθεί να συνδυάσει τα παραπάνω δύο με την εικόνα, γι αυτό και παρατηρεί το πρόσωπο της μαμάς του επίμονα, ώστε να μπορέσει να το απομνημονεύσει. Και να δώσει μία εικόνα στο συναίσθημα της αγάπης, που νιώθει προς εσάς.
Σας δίνει μικρά φιλάκια
Εκεί γύρω στον πρώτο χρόνο, το μωράκι θα αρχίσει να σας δίνει μικρά πεταχτά φιλάκια, ενώ τρυφερά θα σας αγκαλιάζει. Νομίζουμε, ότι εδώ δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις, αφού είναι η καλύτερη μορφή εκδήλωσης της αγάπης του για εσάς.
Απλώνει τα χεράκια του προς εσάς
Στον έκτο μήνα το μωρό αρχίζει με λαχτάρα να απλώνει τα χεράκια του προς εσάς για να το πάρετε αγκαλιά. Και είναι μία μορφή εκδήλωσης της αγάπης του, αφού έχει την ανάγκη να πάρει αγκαλιά τον άνθρωπο με τον οποίο νιώθει ασφάλεια.
Ο τρόπος που αντιδρά όταν επιστρέφετε σπίτι
Όταν λείπετε από το σπίτι κι επιστρέφετε, το μωρό μόλις σας βλέπει, αρχίζει να κουνάει τα χεράκια του, να αναπηδά, να γελά και να βγάζει άναρθρες κραυγές. Νομίζουμε ότι κι εσείς καταλαβαίνετε ότι έτσι εκδηλώνει τη χαρά του που σας είδε. Και ότι του είχατε λείψει.
Κλαίει όταν φεύγετε
Ακόμη και ως μωρό, το παιδί είναι σε θέση να κατανοήσει τον αποχωρισμό από τη μαμά του και αυτό το κάνει να νιώθει ανασφάλεια και να κλαίει. Όσο μεγαλώνει, σε πολλές περιπτώσεις, γίνεται πιο έντονο το φαινόμενο, γι αυτό κάθε φορά που θα πρέπει να φεύγετε, αντί να το κάνετε στα κρυφά, εξηγείστε του ότι θα επιστρέψετε και ότι θα είναι καλά.
Όταν χτυπάει, θέλει εσάς
Από πολύ νωρίς, το παιδί όταν χτυπάει ή πονάει, αναζητά την αγκαλιά της μαμάς του. Και όπως θα έχετε παρατηρήσει, το ίδιο κάνει και το δικό σας μωρό, όταν πέφτει ή χτυπάει αμέσως αναζητά εσάς και όταν το παίρνετε αγκαλιά, ηρεμεί.
Πηγή