Για πολλές γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο είναι το καλύτερο διάστημα της εγκυμοσύνης τους. Τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης υποχωρούν, η μέλλουσα μαμά έχει περισσότερη ενέργεια από ότι πριν και το στήθος είναι μεν πιο μεγάλο, αλλά λιγότερο ευαίσθητο. Επίσης, η κοιλιά είναι πλέον εμφανής και το έμβρυο είναι πλέον ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι.
Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης;
Το δεύτερο τρίμηνο ξεκινάει την 14η εβδομάδα και διαρκεί μέχρι την 27η εβδομάδα κύησης. Στο σύνολο του δηλαδή, έχει διάρκεια 14 εβδομάδες και περιλαμβάνει τον τέταρτο, τον πέμπτο και τον έκτο μήνα εγκυμοσύνης.
Ποια τα πιο κοινά συμπτώματα το δεύτερο τρίμηνο κύησης;
Τα περισσότερα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως είναι η ναυτία και η ευαισθησία στο στήθος υποχωρούν, ενώ άλλα είναι πιο επίμονα. Παράλληλα, νέα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς η κοιλιά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και οι ορμόνες εξακολουθούν να αυξάνονται. Τα πιο κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης το τρίμηνο αυτό είναι τα εξής:
Ρινική συμφόρηση
Η ρινική συμφόρηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κυκλοφορίας αίματος που συμβαίνει στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κάποιες μάλιστα γυναίκες, ροχαλίζουν ενώ δεν το συνήθιζαν πριν την εγκυμοσύνη.
Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
3 στις 4 γυναίκες έχουν έντονο πρήξιμο στην περιοχή των ποδιών την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το οίδημα εμφανίζεται συνήθως περίπου στην 22η εβδομάδα εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι τον τοκετό.
Ευαίσθητα ούλα
Στο δεύτερο τρίμηνο, ίσως παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι πιο ευαίσθητα και ότι αιμορραγούν. Η ουλίτιδα είναι κάτι σύνηθες στην εγκυμοσύνη για αυτό και η καλή στοματική υγιεινή και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αναγκαία στην εγκυμοσύνη.
Κράμπες στα πόδια
Οι κράμπες συνήθως ξεκινούν στο δεύτερο τρίμηνο και διαρκούν και όλο το τρίτο. Εκτός από τις ορμόνες και την αύξηση βάρους, οι κράμπες προκαλούνται επίσης και από την έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου.
Ζαλάδα
Η χαμηλή πίεση μπορεί να σας προκαλεί ζαλάδες. Προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά, να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και όποτε νιώθετε ζαλάδες να κάθεστε ή να ξαπλώνετε μέχρι να υποχωρήσουν.
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
Ο πόνος αυτός οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας και όλες τις αλλαγές που υφίστανται οι μύες της περιοχής.
Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή