Θα υπάρξουν στιγμές που δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό σας.
Όταν συμβεί αυτό, αποδεχτείτε το , συγχωρέστε τον εαυτό σας και προχωρήστε. Όλοι έχουμε κακές μέρες.
Όμως είναι σημαντικό να μαθαίνετε από αυτό που συνέβη. Μην το αφήνετε να πάει χαμένο. Εντοπίστε τι πυροδότησε τον θυμό σας και τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά σε κάθε σημείο. Και, ίσως το πιο σημαντικό απ΄ όλα, δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να ηρεμήσει και να ζητήστε συγγνώμη από το παιδί σας.
Τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά απ΄ ότι νομίζουμε.
Αν αισθάνεστε εξουθενωμένη και δεν έχετε υπομονή, ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν. Πείτε τους ότι αισθάνεστε πολύ τεντωμένα τα νεύρα σας σήμερα και ότι θα εκτιμούσατε πολύ τη βοήθειά τους για να διατηρηθεί ήρεμη η ατμόσφαιρα. Θα εκπλαγείτε με την αντίδρασή τους.
Τεχνικές γονιών για την διαχείριση του θυμού
Η ψυχολόγος Sarah Ockwell – Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα, αναφέρει ότι ζήτησε από μερικούς γονείς να της πουν τι προτείνουν για τη διαχείριση του θυμού τους λόγω της συμπεριφοράς των παιδιών τους.
Δείτε τι απάντησαν:
« Όταν νιώθω ότι θα χάσω την ψυχραιμία μου, δίνω στον εαυτό μου ένα διάλειμμα: φεύγω από το δωμάτιο, πηγαίνω στην κουζίνα ή βγαίνω στον κήπο και παίρνω βαθιά ανάσα».
« Προσπαθώ να αλλάξω την ατμόσφαιρα κάνοντας κάτι αστείο, για παράδειγμα τα γαργαλάω, ή βάζω μουσική και χορεύω αστεία. Τα γέλια τους με κάνουν να αισθανθώ αμέσως καλύτερα».
Δείτε τι άλλο κάνουν οι γονείς στην gallery που ακολουθεί:
Πηγή