Η οδοντοφυΐα είναι μια φυσική διαδικασία και κάθε παιδί ανταποκρίνεται με τον δικό του τρόπο. Συνήθως τα περισσότερα μωρά έχουν γκρίνια, κλαίνε ή δεν έχουν διάθεση για φαγητό.
Κατά κανόνα, η οδοντοφυϊα ξεκινά γύρω στους έξι μήνες και μέχρι τη συμπλήρωση του ενός έτους εμφανίζονται πολλά δοντάκια. Η σειρά εμφάνισής τους σπάνια διαφέρει.
Τα πρώτα που βγαίνουν είναι συνήθως οι κάτω μπροστινοί κοπτήρες και ακολουθούν οι πάνω. Οι δύο πάνω πλάγιοι κοπτήρες ακολουθούν, ενώ έπονται οι δύο κάτω. Έπειτα βγαίνουν οι πάνω γομφίοι και έπειτα οι κάτω. Οι πάνω κυνόδοντες ακολουθούν μαζί με τους κάτω.
Αν έχετε το νου σας, πιθανότατα θα διακρίνετε το πρώτο δοντάκι του μωρού σας μόλις αρχίσει να φαίνεται μέσα από το ούλο σας ένα μικρό ανοιχτόχρωμο φούσκωμα.
Μέχρι το τέλος του τρίτου χρόνου τα περισσότερα παιδιά έχουν συμπληρώσει τη νεογιλή οδοντοστοιχία.
Για να διατηρηθούν όμως τα δόντια του παιδιού σας όμορφα και γερά πρέπει να ακολουθήσετε το τρίπτυχο : σωστές διατροφικές συνήθειες, συστηματικός καθαρισμός των δοντιών, επισκέψεις στον οδοντίατρο σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Τι άλλο όμως πρέπει να γνωρίζετε;
Πόνος
Πολλά μωράκια ταλαιπωρούνται όταν βγάζουν δόντια. Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου κάνοντας μασάζ στα ούλα του μωρού με καθαρά δάχτυλα. Επίσης τα παιχνίδια οδοντοφυϊας βοηθούν αρκετά αν είναι παγωμένα.
Πότε αρχίζει το βούρτσισμα των δοντιών;
Τα ούλα του παιδιού σας μπορεί να είναι λίγο ευαίσθητα και τρυφερά, αλλά τα δόντια του χρειάζονται φροντίδα από πολύ μικρή ηλικία. Ο καθαρισμός των δοντιών και το μασάζ των ούλων του είναι απαραίτητα από τη στιγμή που ….σκάνε τα πρώτα δόντια.
Δείτε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε στη gallery που ακολουθεί:
Με πληροφορίες από το parenting.firstcry.com
Πηγή