Τα μωρά τα οποία χρησιμοποιούν την πιπίλα μέσα στη μέρα, την αποζητούν και τις βραδινές ώρες όταν κοιμούνται. “Εάν θηλάζετε το μωρό σας, η πιπίλα θα πρέπει να δίνεται τουλάχιστον μετά τον πρώτο μήνα ώστε να το μωρό να έχει συνηθίσει τη διαδικασία του θηλασμού”, αναφέρει ο George Cohen, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, η πιπίλα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τη φροντίδα και την ηρεμία που προσφέρει μία αγκαλιά ή ένα χάδι του γονιού στο βρέφος.
Πιπίλα και βραδινός ύπνος
Η χρήση της πιπίλας στον ύπνο δεν είναι απαγορευτική, ωστόσο υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο το βράδυ να προσπαθήσετε πρώτα να κοιμίσετε το μωρό με ένα νανούρισμα ή ένα ελαφρύ κούνημα πριν του δώσετε την πιπίλα. Σύμφωνα με τον Cohen, διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι η πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να προστατεύσει τα μωρά από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Από την άλλη πλευρά, τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα μετά την ηλικία των έξι μηνών, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν λοιμώξεις στα αυτιά, το στόμα ή και το έντερο.
Επιπλέον, πολλοί είναι οι γονείς που ενώ επιβεβαιώνουν ότι η χρήση της πιπίλας βοηθάει το μωρό τους στον ύπνο, το βρέφος ξυπνάει μέσα στη νύχτα γιατί του έχει φύγει από το στόμα και την ψάχνει. Επίσης, σε περίπτωση κρυολογήματος όπου το μωρό είναι συναχωμένο και δεν θα μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, η εξάρτηση από την πιπίλα για να μπορεί να κοιμηθεί θα είναι προβληματική.
Όσον αφορά τα προβλήματα που πολλοί θεωρείται ότι προκαλεί η χρήση της πιπίλας στα δόντια, ο Cohen αναφέρει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα πρώτα χρόνια τα παιδιά έχουν τα νεογιλά δόντια, πριν βγουν τα μόνιμα που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά τα πέντε έτη.
Πηγή: babycenter.com
Πηγή