Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές θερμίδες και χρησιμοποιούνται σε πολλά τρόφιμα και αναψυκτικά ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Έχουν ακόμα πιο γλυκιά γεύση σε σχέση με τη ζάχαρη για αυτό και απαιτείται λιγότερη ποσότητα για να έχουν το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα.
Επιτρέπονται τα τεχνητά γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη;
Πολλά λέγονται για την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών στον μεταβολισμό και τη συνολική υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, σύμφωνα και με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τουλάχιστον έξι από αυτά θεωρούνται ασφαλή. Αυτά είναι η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η ζαχαρίνη, η ακεσουλφαμικό κάλιο, η νεοτάμη και η ατβαντάμη. Από τις παραπάνω ουσίες, όλες εκτός από τη ζαχαρίνη επιτρέπονται και στη διατροφή της εγκύου εφόσον βέβαια η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο.
Έρευνες που έχουν γίνει σε θηλαστικά που κυοφορούσαν έδειξαν ότι η κατανάλωση των παραπάνω δεν είχε καμία επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή την υγεία του μωρού μετά τη γέννα.
Ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη θεωρείται ασφαλής για την έγκυο και την θηλάζουσα μητέρα. Μάλιστα η συγκεκριμένη ουσία δεν περνάει στο μητρικό γάλα, συνεπώς το βρέφος δεν την προσλαμβάνει όταν θηλάζει.
Η ασπαρτάμη, ωστόσο, δεν επιτρέπεται στις εγκυμονούσες που έχουν φαινυλκετονουρία (PKU), μία πάθηση κατά την οποία δεν μπορούν να μεταβολίσουν την φαινυλαλίνη.
Σουκραλόζη
Η σουκραλόζη έχει μηδενικές θερμίδες και παράγεται με τη χλωρίαση της επεξεργασμένης ζάχαρης. Είναι τρεις φορές πιο γλυκά από την ασπαρτάμη και δύο φορές πιο γλυκιά από την ζαχαρίνη.
Ακεσουλφαμικό κάλιο
Το ακεσουλφαμικό κάλιο είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και αν και εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, οι μελέτες σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή του στην εγκυμοσύνη, είναι περιορισμένες.
Άλλα γλυκαντικά
Γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη υπάρχουν σε πολλές καραμέλες και τσίχλες και θεωρούνται ασφαλή για την έγκυο. Ωστόσο η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως φούσκωμα και διάρροια.
Γιατί δεν επιτρέπεται η ζαχαρίνη στην εγκυμοσύνη;
Η σακχαρίνη (ζαχαρίνη) περνάει στον πλακούντα συνεπώς και στο μωρό και καλό είναι να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη. Επίσης, έρευνα που έγινε τη δεκαετία του 1970 σε εργαστηριακά ποντίκια έδειξε ότι η υπερκατανάλωση ζαχαρίνης την περίοδο της κυοφορίας, προκάλεσε καρκίνο σε πολλούς από τους απογόνους και δη τους αρσενικούς. Ωστόσο, άλλες έρευνες που έγιναν αργότερα δεν επιβεβαιώνουν τη σχέση κατανάλωσης ζαχαρίνης με την πρόκληση καρκίνου.
Πηγή: babycenter.com
Πηγή