Τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και η σύνθεσή τους να ανταποκρίνεται στις θρεπτικές ανάγκες των υγιών βρεφών, όπως αυτές καθορίζονται από τα γενικώς παραδεκτά επιστημονικά δεδομένα
Αρκετοί γονείς που προτιμούν τη φόρμουλα σόγιας πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινή επιλογή για την τρέχουσα και τη μελλοντική υγεία του παιδιού τους. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να προέρχεται από μελέτες που συνδέουν τις δίαιτες σόγιας με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων σε ενήλικες.
Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση της φόρμουλας σόγιας κατά την παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών στην ενήλικη ζωή.Ομοίως, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η φόρμουλα σόγιας μειώνει πεπτικά προβλήματα όπως κολικούς ή προσφέρει επιπλέον προστασία έναντι των αλλεργιών.
Η φόρμουλα σόγιας παρέχει οφέλη για την υγεία;
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η φόρμουλα σόγιας είναι η καταλληλότερη επιλογή για μωρά με γαλακτοζαιμία ή κληρονομική ανεπάρκεια λακτάσης.
Η φόρμουλα σόγιας είναι επίσης η πιο κατάλληλη επιλογή για vegan οικογένειες. Παρόλο που η βιταμίνη D3 στις περισσότερες φόρμουλες σόγιας προέρχεται σήμερα από λανολίνη προβάτων, είναι η πλησιέστερη διαθέσιμη επιλογή για την πλήρη φόρμουλα για vegan.
Είναι οι ισοφλαβόνες σόγιας επιβλαβείς για τα μωρά;
Οι φόρμουλες σόγιας είναι πλούσιες σε ισοφλαβόνες – μια φυτική ένωση με δομή παρόμοια με αυτήν της ορμόνης οιστρογόνου . Το οιστρογόνο είναι, σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνο για τη σεξουαλική ανάπτυξη των γυναικών.
Τα μωρά που τρέφονται με γάλα σόγιας λαμβάνουν συνήθως περισσότερες ισοφλαβόνες σόγιας από τα μωρά που θηλάζουν ή λαμβάνουν γάλα αγελάδας. Τείνουν επίσης να καταναλώνουν περισσότερες ισοφλαβόνες σόγιας από τους ενήλικες που απολαμβάνουν τη σόγια ως μέρος μιας διαφορετικής διατροφής.
Ως εκ τούτου, ορισμένοι φοβούνται ότι η φόρμουλα σόγιας μπορεί να έχει προκαλέσει έκρηξη οιστρογόνων σε ένα στάδιο ανάπτυξης όπου τα επίπεδα οιστρογόνου είναι συνήθως χαμηλά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οιστρογόνα είναι πολύ πιο ισχυρά από τις ισοφλαβόνες σόγιας και ότι τα ζώα μεταβολίζουν τις ισοφλαβόνες σόγιας διαφορετικά από τους ανθρώπους.
Επίσης, η φόρμουλα σόγιας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ενδομητρίωσης και ελαφρώς μεγαλύτερες, βαρύτερες ή πιο οδυνηρές περιόδους, αν και οι διαφορές φαίνονται μικρές. Επιπλέον, τα υψηλότερα επίπεδα αλουμινίου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ορισμένα μωρά.
Τέλος, η φόρμουλα σόγιας μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για μωρά με δυσανεξία ή αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος , καθώς έως και τα μισά από αυτά τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν δυσανεξία στην πρωτεΐνη σόγιας.
Συμπέρασμα
Η φόρμουλα σόγιας μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για ορισμένα υγιή βρέφη. Ωστόσο, οι υγειονομικοί οργανισμοί συνιστούν συγκεκριμένα τη χρήση του για οικογένειες vegan ή για μωρά με γαλακτοζαιμία ή κληρονομική ανεπάρκεια λακτάσης.
Πηγή: healthline.com
Πηγή