Υπάρχει γονιός που να μην θεωρεί τα μικρόβια ως τον βασικότερο εχθρό των παιδιών του; Τρέχουμε πίσω τους για να πλύνουν τα χέρια, φωνάζουμε να μη πιάσουν χώματα και δεν σταματάμε να επαναλαμβάνουμε τη φράση « μη το πιάσεις, είναι βρόμικο».
Μήπως, όμως αντιδράμε υπερβολικά όταν βλέπουμε το παιδί μας λερωμένο;
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα πυροδοτούν μία διαδικασία, που εμποδίζει τη φλεγμονή, όταν τραυματιζόμαστε. Επιπλέον, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο φόβος που νιώθουν οι νέοι γονείς, να βρεθεί το παιδί σε ένα περιβάλλον, που το αφήνει απροστάτευτο από τα μικρόβια μπορεί να το φέρει αντιμέτωπο, με πολλές ασθένειες. Όπως εξηγούν, όταν το παιδί μεγαλώνει σε ένα σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον, αδρανοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να γίνει ευαίσθητο απέναντι σε ασθένειες και αλλεργίες.
Σύμφωνα με τον Dr. Jack Gilbert, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μία σχέση αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, να είναι μέρος αυτού και όχι να μένουν κλειδωμένα μέσα στο σπίτι. «Η πιπίλα θα πέσει κάτω, το παιδί θα χαϊδέψει το σκύλο και θα βάλει το χέρι του στο στόμα, θα βγει έξω και θα κυλιστεί στο χώμα, θα γεμίσει με λάσπες και ναι όλα αυτά επιστημονικά, είναι καλά», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο ίδιος ξεκίνησε να ερευνά, αν όντως η επαφή των παιδιών με τα μικρόβια είναι τελικά τόσο κακή και όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, αυτό που ανακάλυψε είναι ότι η επαφή των παιδιών με τα μικρόβια, όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.
Απομάκρυνση των μικροβίων
‘Οπως προκύπτει από μελέτες αλλά και όπως τονίζουν οι ειδικοί, η απομάκρυνση των μικροβίων έχει να κάνει με το χρόνο και τον τρόπο που πλένουμε τα χέρια και όχι τόσο με τη θερμοκρασία του νερού.
Εκείνο λοιπόν που προέχει να μάθουμε στα παιδιά είναι ότι το σωστό πλύσιμο θέλει τρόπο και λίγο …παραπάνω χρόνο.
Πρώτα, λοιπόν βρέχουμε τα χέρια μας με καθαρό νερό-αν γίνεται, χλιαρό- και χρησιμοποιούμε το σαπούνι. Τρίβουμε τα χέρια μεταξύ τους για τουλάχιστον 15 με 20 δευτερόλεπτα ενώ σαπουνίζουμε πολύ καλά ανάμεσα στα δάχτυλα.Ξεπλένουμε τα χέρια μας με τρεχούμενο νερό για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει καθόλου σαπουνάδα. Τέλος, σκουπίζουμε τα χέρια μας με χαρτί -και αν γίνεται, χρησιμοποιούμε χαρτί για να κλείσουμε τη βρύση. Επιδοκιμάστε το παιδί σας αν το έκανε σωστά. Θυμηθείτε το ρητό «μία πράξη που επιδοκιμάζεται είναι μια πράξη που επαναλαμβάνεται».
Το πλύσιμο των χεριών με απολυμαντικό χεριών είναι εξίσου αποτελεσματικό όσο χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Πηγή