Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Τα συχνά και μικρά γεύματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής όπως και η κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας. Για τον λόγο αυτό το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα που δεν πρέπει να παραλείπεται και όταν μάλιστα είναι σπιτικό, φτιαγμένο από τα χεράκια σας, είναι η ιδανική επιλογή.
Κάθε Παρασκευή μοιραζόμαστε μαζί σας συνταγές για να ετοιμάσετε το κολατσιό όλης της επόμενης εβδομάδας. Πιστοί στο ραντεβού μας, ιδού το πρόγραμμα και για την εβδομάδα 23-27/05.
Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών
Δευτέρα
Εύκολα τυροπιτάκια χωρίς φύλλο
Υλικά:
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
- 1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
- 3 κούπες τριμμένο τυρί (συνήθως χρησιμοποιώ κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας)
- λίγο πιπέρι
- 1 φακελάκι baking powder
- 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέστε το σπορέλαιο, το γάλα, το αυγό και το πιπέρι κι ανακατέψτε.
Στη συνέχεια προσθέστε το τυρί το baking powder και το αλεύρι.
Δημιουργήστε ένα εύπλαστο ζυμαράκι, πάρτε ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και πλάστε τυροπιτάκια.
Αλείψτε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 περίπου λεπτά.
Μία συνταγή από την mamatsita
Τρίτη
Σπιτική μπάρα δημητριακών με βρόμη και μπανάνα
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι βρόμης (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στο multi τις νιφάδες βρόμης και να την αλέσετε)
- 30 γραμμάρια καρύδια
- 1/2 φλιτζάνι σκόνη πρωτεΐνης
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
- 1 μεσαία μπανάνα ώριμη
- 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε τα καρύδια και βάλτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια καθαρίστε τη μπανάνα και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, κάντε την πουρέ.
Βάλτε σε ένα άλλο μπολ την μπανάνα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε τα στερεά υλικά και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μείγμα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Στρώστε το μείγμα ομοιόμορφα βάλτε το ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Μόλις έχει παγώσει, μπορείτε να το κόψετε.
Τετάρτη
Αραβική πίτα με κοτόπουλο, σως γιαουρτιού και λαχανικά
Υλικά:
Για το κοτόπουλο:
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- αλάτι πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
- 140 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο
- Γιαούρτι
Για τη σως:
- 55 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- λίγο κύμινο
- αλάτι πιπέρι
Επιπλέον για τη γέμιση:
- 3 φέτες ντομάτας
- 2 φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση:
Αρχικά θα φτιάξετε τη μαρινάρα. Βάλτε όλα τα μπαχαρικά, το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι σε ένα σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς. Έπειτα προσθέστε μέσα το κοτόπουλο και αφήστε το για μερικές ώρες (ιδανικά αποβραδίς.
Ψήστε το κοτόπουλο στο γκριλ και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα μπολάκι βάλτε όλα τα υλικά για τη σως και ανακατέψτε.
Πάρτε την αραβική πίτα και βάλτε τη σως γιαουρτιού, το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, τις ντομάτες και το μαρούλι. Έτοιμη!
Πέμπτη
Muffin με βρόμη και μήλα
Υλικά:
- 3 κούπες τριμμένη βρόμη
- 1 κ.τ.γ κανέλα
- 2 κ.τ.γ baking powder
- μια πρέζα αλάτι
- 240 ml γάλα
- 2 αβγά
- 250 γραμ. πουρέ μήλου
- 3 κ.τ.σ μέλι
- 1 βανίλια
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.
Παρασκευή
Energy balls χωρίς ψήσιμο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρόμη
- ¾ του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
- 2/3 του φλιτζανιού ινδοκάρυδο τριμμένο
- 1/3 του φλιτζανιού φλιτζάνι μέλι
- ¼ του φλιτζανιού κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
- Λίγο γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση:
Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το γάλα αμυγδάλου. Φορέστε γάντια (θα σας διευκολύνουν) και ανακατέψτε με τα χέρια.
Στη συνέχεια, ανάλογα με την υφή, προσθέστε λίγο γάλα καρύδας. Προσθέστε τόσο, ώστε όταν πιάνετε το μείγμα να μπορείτε να το πλάσετε.
Πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκίτσες. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε τάπερ στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.
Πηγή