Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Γονείς και μαθητές μετρούν αντίστροφα για το τέλος της σχολικής χρονιάς και την έναρξη των διακοπών.

Μέχρι τότε και λόγω της ζέστης φροντίστε το κολατσιό τους στο σχολείο να είναι ελαφρύ, αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορεί να αλλοιωθεί , όπως σοκολάτα, κρεμώδη τυριά, πολλές σως.

Φροντίστε να έχουν μαζί τους νερό αλλά και φρούτα. Ακόμα κι αν ζεσταθούν, είναι ασφαλή για την κατανάλωσή τους. Για παράδειγμα κόψτε φράουλες, μπανάνα ή ακτινίδιο που τα έχετε βάλει στο ψυγείο από το βράδυ και φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα. Τα φρούτα θα παραμείνουν σχετικά δροσερά και δεν θα «λιώσουν» μέχρι να φαγωθούν ως κολατσιό.

Ας δούμε τι άλλο μπορείτε να ετοιμάσετε για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο και αυτή την εβδομάδα:

Δευτέρα

Μπάρες δημητριακών με χουρμάδες

Υλικά

  • 2 κούπες χουρμάδες ψιλοκομμένους
  • 3/4 κούπας κάσιους
  • 1/4 κούπας φυστικοβούτυρο
  • 1/2 κούπα τριμμένη καρύδα
  • 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ομογενοποιήστε τα υλικά σας, αλέθοντάς τα.
Απλώστε το μείγμα σας σε ένα τετράγωνο μικρό ταψάκι, σκεπάστε το με μια ζελατίνη και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Έπειτα κόψτε με ένα μαχαιράκι τις μπάρες σας, αποθηκεύστε τις σε ένα μπολ και πάντα στο ψυγείο.

Τρίτη

Κεφτέδες από ρεβιθοφασόλι τυλιχτοί σε τορτίγια

kaftedes apo revithofasoli

Υλικά

  • 250 γρ Ρεβιθοφασόλι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 150 γρ αλεύρι γοχ
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κ γλ πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ γλ κουρκουμά

Για την σος

  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ σ μουστάρδα
  • χυμό από 1 λεμόνι

Δείτε πώς θα τους φτιάξετε εδώ.

Τετάρτη

Ψωμάκια ολικής με βρόμη και καρότο

Υλικά

Για τα ψωμάκια

  • 10 γρ. βρόμη
  • 500 ml νερό, χλιαρό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 150 γρ. καρότα
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. βρόμη
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. ρυζάλευρο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • σουσάμι, για πασπάλισμα

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Πέμπτη

Πιτάκια με τυρί και σπανάκι

spanakopitakia 2

Υλικά

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 1/2 κούπες φέτα τριμμένη
  • 1 σπανάκι ζεματισμένο
  • 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο πιπέρι
  • (νερό για το ζυμάρι)

Εκτέλεση

Βήμα 1ο:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη φέτα, το ζεματισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη.

Βήμα 2ο:

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με λίγο αλάτι, 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και νερό κουταλίτσα-κουταλίτσα μέχρι να φτιάξετε ένα σφιχτό ζυμάρι. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, ανοίξτε τη σε φύλλο.

Βήμα 3ο:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα.

Βήμα 4ο:

Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίστε τα με το μείγμα της φέτας. Κλείστε τα φτιάχνοντας τριγωνάκια. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι.

Βήμα 5ο:

Ψήστε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά η κάθε πλευρά)

Παρασκευή

Σταφιδόψωμο με σπόρους

stafidopsomo me sporous 2

Υλικά:

  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 2 κ.τ.σ ξερή μαγιά
  • 1/4 κούπας + 1 κ.τ σ καστανή ζάχαρη
  • 1 1/2 κουπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής
  • 1 κ.τ.γ αλάτι
  • 200γρμ σταφίδες
  • 2 κ.τ.σ ηλιόσπορους
  • 2 κ.τ.σ κολοκυθόσπορους
  • 1 κ.τ.σ. γάλα

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

 
 




Πηγή