Η άσκηση κατά τα τη διάρκεια της κύησης βοηθάει τη γυναίκα να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που προκαλούνται στο σώμα της και να έχει μία καλή φυσική κατάσταση.
Η άσκηση όμως μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους. Για αυτό πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε είναι απαραίτητο να κάνετε πρώτα μία συζήτηση με το γυναικολόγο σας. Μερικές γυναίκες έχουν ή εμφανίζουν κάποιες παθήσεις που χρήζουν προσοχής όσον αφορά την άσκηση. Όταν εξασφαλίσετε τη συναίνεση του γιατρού σας, να τον ενημερώνετε για την πορεία σας. Μάθετε να αφουγκράζεστε και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του σώματός σας. Η εγκυμοσύνη δεν είναι περίοδος κατάλληλη για πίεση ούτε για απώλεια βάρους. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο το βάρος σας ακολουθώντας ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής.
-Επιλέξτε με προσοχή τις ασκήσεις
Αν επιλέξετε μία δραστηριότητα που θα μπορείτε να κάνετε με μία φίλη ή με το σύντροφό σας είναι βέβαιο ότι θα έχετε ένα ισχυρό κίνητρο να ασκείστε. Μην προχωράτε σε ασκήσεις που σας θέτουν σε κίνδυνο πτώσης, απώλειας ισορροπίας ή χτυπήματος στην κοιλιά ( μπάσκετ, βόλεϊ). Αν σας αρέσει η κατάδυση, θα πρέπει να την αφήσετε για ένα διάστημα καθώς μπορεί να προκαλέσει δημιουργία φυσαλίδων στη ροή του αίματος του μωρού σας.
-Διατηρήστε το μέτρο
Προσπαθήστε να αποφύγετε όποια δραστηριότητα θα σας προκαλούσε στρες και μη βιάζετε τους ρυθμούς σας. Να ξεκουράζεστε συχνά και να μην το παρακάνετε, ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Όταν η εγκυμοσύνη σας θα έχει προχωρήσει αρκετά θα παρατηρήσετε ότι η ανάσα σας κόβεται. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι υψηλότερος του φυσιολογικού, σημειώνοντας μία μέση αύξηση από 15 έως 20 παλμούς ανά λεπτό.
-Διατηρήστε μία καλή θερμοκρασία σώματος
Η θερμοκρασία σας αυξάνεται ελαφρώς κατά την εγκυμοσύνη και το σώμα σας αποβάλλει αυτή την παραπανίσια θερμότητα μέσω του δέρματος, δίνοντας σας ένα χρώμα υγείας. Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει επίσης ότι όταν ασκείστε θα είστε επιρρεπείς στην υπερθέρμανση , θα κουράζεστε πιο εύκολα και μπορεί να αφυδατώνεστε. Επομένως είναι σημαντικό να σταματάτε όταν ζεσταίνεστε πιο πολύ και να πίνετε άφθονο νερό.
-Άσκηση και περιβάλλον
Προτιμάτε την άσκηση τις δροσερές ώρες της ημέρας. Σιγουρευτείτε ότι ντύνεστε με τον κατάλληλο τρόπο. Μη φοράτε πολλά ρούχα και να ασκείστε κατά την ψυχρότερη περίοδο της ημέρας. Προτιμήστε καλής ποιότητας στηθόδεσμους, ειδικούς για άθληση και αθλητικά παπούτσια που να υποστηρίζουν τους αστραγάλους και τα πόδια σας.
-Ασκήσεις υπερέκτασης
Οι ασκήσεις υπερέκτασης πριν και μετά την άθληση βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών με την προϋπόθεση ότι τις κάνετε προσεκτικά, προστατεύοντας το υπερευαίσθητο σώμα σας και φροντίζοντας να μην το παρακάνετε.
-Να τρώτε κατάλληλα για άσκηση
Ενισχύστε τα ενεργειακά σας αποθέματα τρώγοντας ελαφρά γεύματα βασισμένα σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες. Να τρώτε τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν από την άθληση.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο «Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός.
Πηγή