Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής: Μπορεί να επηρεάσει το μωρό;

Ο θυρεοειδής, αυτός ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λάρυγγα, επηρεάζει πολυάριθμες λειτουργίες του σώματος. Κατά την  εγκυμοσύνη, και ιδιαίτερα στη διάρκεια των πρώτων 10-12 εβδομάδων της κύησης, ο ρόλος του θυρεοειδούς είναι σημαντικότατος.

Μια γυναίκα που εμφανίζει υπερθυρεοειδισμό πριν ή κατά την εγκυμοσύνη αναφέρει συνήθως ταχυκαρδία,απώλεια βάρους, εκνευρισμό και αϋπνία. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται για τη σωστή διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού και την έναρξη αγωγής.

Η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού σε όλο τον κόσμο είναι η μεγάλη έλλειψη ιωδίου. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την υποξεία θυρεοειδίτιδα (ιογενής ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα), νόσους της υπόφυσης και του υποθαλάμου, μια προηγούμενη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή μία επέμβαση στο θυρεοειδή.

Πώς γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού;
Μια εξέταση αίματος είναι αρκετή για την ανίχνευση του υποθυρεοειδισμού.
Η TSH, η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, που παράγεται από την υπόφυση, εμφανίζεται υψηλή και τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3 και Τ4) χαμηλά.

Είναι δυνατό επίσης να υπολογιστούν και τα επίπεδα ειδικών αντισωμάτων που τρέφονται κατά του θυρεοειδούς. Η μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων είναι σημαντική, επειδή οι γυναίκες με υψηλό τίτλο αντισυμάτων αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και εμφάνισης νόσου του θυρεοειδούς μετά την εγκυμοσύνη.

Η ύπαρξη ενός αυτοάνοσου νόσηματος αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ενός άλλου. Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου Ι έμφανίζουν σε ποσοστό 5 έως 8% την υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 25% πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του θυρεοειδούς μετά τον τοκετό.

Πώς θεραπεύεται ο υποθυρεοειδισμός;
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού έγκειται στην αντικατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών λμέχρι τα επίπεδα της TSH είναι φυσιολογικά.
Θα πρέπει να παρακολουθούνται οι τιμές στενά, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις σε θυρεοειδικές ορμόνες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να σημάνει την αύξηση της δόσης της θυροξίνης που θα χορηγηθεί.
Οι γυναίκες που παίρνουν σιδήρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να προσέχουν να λαμβάνουν τα σκευάσματα σιδήρου τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη θυροξίνη, καθώς ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θυρεοειδικών ορμονών τους.

Πώς επιδρά η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με γνωστή νόσο του θυρεοειδούς;
Η εγκυμοσύνη έχει ευεργετική επίδραση σε γυναίκες με προϋπάρχουσα νόσο του θυρεοειδούς. Λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, τα ο τίτλος των αντισωμάτων που βρίσκονται σε νόσο του Hashimoto μειώνεται , αλλά, αμέσως μετά τον τοκετό, μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση/υποτροπή της κατάστασης.

Πώς ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας;
Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται σε ένα στα 4.000 νεογνά. Είναι πολύ σημαντικό γίνει η διάγνωση αμέσως μετά τη γέννηση, καθώς μία καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Ο υποθυρεοειδισμός η πιο κοινή αιτία διανοητικής καθυστέρησης παγκοσμίως. Αν η θεραπεία του συγγενούς υποθυρεοειδισμού καθυστερήσει πέρα των 3 πρώτων μηνών, η πιθανότητα για φυσιολογική ανάπτυξη είναι χαμηλή.

Ο υποθυρεοειδισμός κατά την εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί ώστε να αποφεύγονται οι τόσο σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το έμβρυο. Αν μία νόσος του θυρεοειδούς υπάρχει και πριν από την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να πραγματοποιούνται προσαρμογές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, αν ο υποθυρεοειδισμός είναι ήπιου έως μέτριου βαθμού, και με κατάλληλη θεραπεία, η εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει χωρίς προβλήματα!

Πηγή: www.hashimoto.gr


Πηγή