Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική αλλά δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, η αγωνία και η ανησυχία για το αν θα εξελιχθούν όλα ομαλά, τις κάνει ευσυγκίνητες και νευρικές.
Καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο, μεγαλώνει και το άγχος για το τι θα δείξει η επόμενη εξέταση. Οι φοβίες σας κυριεύουν, χωρίς να είστε σε θέση να τις ελέγχετε. Όμως, αντί να αφήνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται όλα τα δυσάρεστα σενάρια, δείτε τι μπορείτε να κάνετε:
-Μην ντρέπεστε και μην αισθάνεστε ενοχές γιατί συμβαίνουν ακριβώς σε όλες: αποτελούν μέρος των συνεπειών αυτής της περιόδου, ακριβώς όπως η ναυτία.
-Μην τα κρατάτε όλα μέσα σας: το να μιλήσετε με κάποιον είναι ήδη ένας καλός τρόπος για να εξορκίσετε τις φοβίες ή τουλάχιστον, να αποφύγετε , ότι θα γιγαντωθούν. Μιλώντας ελεύθερα, το τέλος θα φτάσετε στο σημείο να γελάτε μ΄αυτές.
-Για τις φοβίες που συνδέονται στενά με την εγκυμοσύνη (φοβία για τον πόνο του τοκετού,φοβία ότι το παιδί θα έχει δυσπλασίες, κ.ο.κ.) μιλήστε με το γιατρό. Θα είναι ο πρώτος που θα καταλάβει, θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα σας καθησυχάσει. Θυμηθείτε ότι αυτά που δεν γνωρίζει κανείς προκαλούν περισσότερο φόβο από αυτά που γνωρίζει.
-Για τις παράλογες φοβίες που εκδηλώνονται ή χειροτερεύουν στην εγκυμοσύνη ( φόβος να περάσετε το δρόμο, φόβος για το σκοτάδι, ότι δεν είστε επιθυμητές όπως πριν, κτλ) δεχτείτε τις ακριβώς όπως είναι χωρίς να τους δώσετε όμως πολλή σημασία. Πιο πολύ και από το γυναικολόγο, σ’αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μιλάτε με το ψυχολόγο ή με τα πιο κοντινά σας πρόσωπα. Και δεν πρέπει να ντρέπεστε να ζητήσετε λίγη συντροφιά και συμπαράσταση.
-Είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε τα τμήματα προετοιμασίας για τον τοκετό, που γίνονται σε πολλές κλινικές και μαιευτήρια, και τις περιπτώσεις στις οποίες μπορείτε να συναντήσετε άλλες γυναίκες που ζουν την ίδια εμπειρία μ’ εσάς (συχνά είναι τμήματα που καθοδηγούνται από ψυχολόγο).
Πηγή