Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Εγκυμοσύνη: Οδηγός επιβίωσης για μέλλοντες μπαμπάδες από μια μαμά

Πρόκειται να γίνετε μπαμπάς; Συγχαρητήρια! Έχετε «φρικάρει»; Πόσο καιρό προσπαθούσατε αλήθεια να κάνετε παιδί; «Προσπαθούσατε» σωστά; Δεν έτυχε… Πότε θα το πείτε αλήθεια στους φίλους σας; Ξέρετε αν είναι αγόρι ή κορίτσι; Έχετε σκεφτεί αν θέλετε αγόρι ή κορίτσι; Πήγατε στον γυναικολόγο μαζί με τη σύντροφο-σύζυγό σας;

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Αν εξαρτιόταν μόνο από τις παραπάνω ερωτήσεις η πατρότητα, που σίγουρα πολλοί θα σας κάνουν, τότε η εγκυμοσύνη θα ήταν ένα κουραστικό πράγμα για εσάς. Ευτυχώς για εσάς, η εγκυμοσύνη είναι ένα όμορφο πράγμα που δεν το απολαμβάνουν οι μαμάδες, αλλά και οι μπαμπάδες.

Η εγκυμοσύνη είναι ένα περίπλοκο θέμα από την πρώτη κιόλας μέρα, και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Οι για πρώτη φορά μπαμπάδες έχουν πολλά να μάθουν, ειδικά αν δεν έχουν γνωρίσει ποτέ μια έγκυο γυναίκα ή δεν έχουν ζήσει μια εγκυμοσύνη στο σπίτι τους (από αδερφή, κουνιάδα, φίλη κλπ).

Τεστ εγκυμοσύνης
Το τεστ που πριν λίγα λεπτά η σύντροφός σας έκανε στην τουαλέτα βγήκε θετικό. Αρκεί να ξέρετε ότι συνήθως αυτά τα τεστ δεν πέφτουν έξω… αν όμως έχετε κάποιες αμφιβολίες, μια εξέταση αίματος στον γυναικολόγο θα σας επιβεβαίωση την εγκυμοσύνη από το πρώτο κιόλας ραντεβού.

Βάλτε στο μυαλό σας ότι μια εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συγκριτικά με τις γυναίκες, οι άνδρες περνούν όλο το δύσκολο κομμάτι. Δεν είναι διαγωνισμό όχι. Εκείνη είναι που θα υποφέρει από ναυτίες και ζαλάδες, εκείνη που θα πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε λίγο και λιγάκι για να ουρήσει, εκείνη που θα παίρνει βάρος μέρα με τη μέρα, που θα νιώθει πόνους, που θα αποκτήσει ραγάδες και σημάδια για μια ζωή. Επίσης είναι εκείνη που θα «σπρώξει και θα σπρώξει» για να βγει ένα μωρό από ένα μικρό άνοιγμα στον κόλπο της ή από το κάτω μέρος της κοιλιά της αν χρειαστεί χειρουργείο (aka καισαρική τομή).

odigos epivioseis gia mpampades 1

Τι μπορείτε να κάνετε ως μελλοντικοί μπαμπάδες

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι οι εννέα μήνες δεν έιναι και «τίποτα», κάνετε λάθος.

Ο ρόλος σας πρέπει να είναι υποστηρικτικός:
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τη μητέρα του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να είστε ΕΚΕΙ για εκείνη. Να τη βοηθάτε σε πράγματα που εκείνη δεν θα μπορεί να κάνει. Να της κάνετε μασάζ στα πόδια… και να την ξεκουράζετε.

Πηγαίνετε μαζί στα ραντεβού με τον γιατρό:
Η σύντροφός σας θα επισκέπτεται τουλάχιστον 1 φορά το μήνα το γιατρό (μπορεί και περισσότερες). Να είστε μαζί της κάθε φορά για να ενημερώνεστε και εσείς για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι υπέροχο να ακούς για πρώτη φορά τον χτύπο της καρδιάς του παιδιού σου ή να ανακαλύπτεις το φύλο του.

odigos epivioseis gia mpampades 5

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Το πρώτο τρίμηνο είναι άβολο για μια γυναίκα. Το σώμα της γεμίζει με νέες ορμόνες και προετοιμάζεται για αυτό που πρόκειται να έρθει. Να θυμάστε ότι κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά. Μπορεί να έχει πρωινές ναυτίες, περίεργες λιγούρες, ζαλάδες, μπορεί να τρέχει στο μπάνιο όλη την ώρα.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Ενημερωθείτε για τις τροφές που μπορεί να τρώει ώστε να έχει λιγότερες ζαλάδες και ναυτίες, ενώ μπορείτε να της δίνετε να φάει καθετί λιγουρεύεται. Στο site μας μπορείτε να βρείτε άπειρες πληροφορίες.

odigos epivioseis gia mpampades 3

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Το δεύτερο τρίμηνο, συνήθως είναι πιο εύκολο από το πρώτο. Οι πρωινές ναυτίες έχουν υποχωρήσει ή έχουν ελαττωθεί, η κοιλίτσα επιτέλους μεγαλώνει και το μωρό αναπτύσσεται κανονικά.

Καθημερινά να τη ρωτάτε πώς είναι, πώς νιώθει και αν χρειάζεται κάτι ώστε να κάνετε τη ζωή της λίγο πιο εύκολη. Τώρα είναι μια καλή περίοδος να της οργανώσετε ένα babyshower πάρτι, αν θέλετε να γιορτάσετε με τους φίλους σας αυτό το νέο γεγονός και επίσης η κατάλληλη περίοδος για να κάνετε μαζί αν θέλετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

odigos epivioseis gia mpampades 2

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Το μωρό σε αυτό το τελευταίο τρίμηνο, έχει μεγαλώσει αρκετά και η κοιλίτσα της συντρόφου σας το ίδιο. Τους δύο τελευταίους μήνες οι συσπάσεις θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές και θα προετοιμάζουν τη σύζυγό σας για τον τοκετό. Σε αυτό το τρίμηνο καλό είναι να αρχίσετε να ψάχνετε για τον παιδίατρο που θα παρακολουθεί το παιδί σας. Ήδη από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που θα βγείτε από το μαιευτήριο θα χρειαστεί να έχετε έναν παιδίατρο να έρχεται στο σπίτι για να παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού σας, το βάρος του και το χρώμα του.

Βοηθήστε τη μαμά του παιδιού σας να ετοιμάσει το παιδικό δωμάτιο και να αγοράσει όλα όσα χρειάζεται.

Η στιγμή του τοκετού

Πιστεύετε ότι είστε έτοιμοι για τη μέρα του τοκετού; Όχι, δεν είστε έτοιμοι. Η γέννα είναι ένα έντονο κομμάτι στη ζωή μιας γυναίκας και αρκετά επίπονο. Μάλιστα, ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει και ώρες… πολλές ώρες… Εγώ, γεννούσα τουλάχιστον 10 ώρες και πιστέψτε με δεν κατάλαβα πώς πέρασαν… Για τον άνδρα μου όμως, οι ώρες αυτές ήταν ατελείωτες.

Αν είστε θαρραλέοι μπορείτε να μπείτε μαζί με τη σύζυγό σας στην αίθουσα τοκετού, αν πάλι δεν έχετε το κουράγιο μπορείτε να μείνετε απ’έξω. Αν πάλι θέλετε να είστε μαζί της αλλά δεν ξέρετε τι θα δείτε εκεί μέσα, απλά παρακολουθήστε αρκετά βίντεο στο You Tube με γεννήσεις. Θα σας προετοιμάσουν και θα σας δώσουν μια «πρώτη γεύση», για το τι θα αντιμετωπίσετε.

Όταν όλα τελειώσουν, περάστε αρκετό χρόνο με τη νέα σας οικογένεια. Προσπαθήστε να αφήσετε πίσω το παρελθόν και να κοιτάξετε το μέλλον… Πρόκειται να ξεκινήσετε μια εντελώς νέα περιπέτεια. Και κοιμηθείτε. Θα το χρειαστείτε.


Πηγή