Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν το έμβρυο οι ορμονικές αλλαγές σε κάθε τρίμηνο;

Από την αρχή της εγκυμοσύνης, το σώμα της εγκύου αλλάζει για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Οι ορμονικές αλλαγές είναι η αιτία για πολλά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται ήδη από τοπ πρώτο τρίμηνο. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Το πρώτο τρίμηνο

Τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνωναυξάνονται κατά πολύ. Επίσης, μία νέα ορμόνη, η χοριακή γοναδοτροπίνη ξεκινά να παράγεται.

Η προγεστερόνη είναι σημαντική για τη σύλληψη, καθώς προετοιμάζει τη μήτρα για την εμφύτευση του ωαρίου και δρα ως μυοχαλαρωτικό προλαμβάνοντας συσπάσεις μέχρι να έρθει η ώρα για τον τοκετό. Ωστόσο, οι ίδιες μυοχαλαρωτικές ιδιότητες της ορμόνης μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Η προγεστερόνη είναι επίσης υπεύθυνη για τις αλλαγές στη διάθεση και την κυκλοθυμία της εγκύου αναφέρει η ενδοκρινολόγος dr  Ilana Halperin.

οιστρογόνα από την άλλη, βοηθούν στη ρύθμιση της προγεστερόνης και προστατεύουν το ενδομήτριο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού. Τα οιστρογόνα επίσης, θεωρείται ότι ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του εμβρύου, παράλληλα όμως ευθύνονται για το πρήξιμο και την ευαισθησία στο στήθος, για τη συχνοουρία και τη ρινίτιδα εγκυμοσύνης .

Η χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) ανιχνεύεται σε εξετάσεις αίματος περίπου 11 μέρες μετά τη σύλληψη και σε εξετάσεις ούρων 12 με 14 μέρες μετά τη σύλληψη. Οι αυξημένες τιμές της β-χοριακής είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη της εγκυμοσύνης. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη ορμόνη προκαλεί τις πρωινές ναυτίες.

Σημαντικές για την εγκυμοσύνη είναι και οι ορμόνες του θυρεοειδούς οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και κατά την κύηση τα επίπεδά τους πρέπει να αυξηθούν και για να ενισχύουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των οστών του μωρού.

Το δεύτερο τρίμηνο

Από την 13η εβδομάδα κύησης, οι πρωινές ναυτίες και άλλα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα της εγκύου, αρχίζουν να υποχωρούν. Βέβαια, άλλα συμπτώματα και αλλαγές εμφανίζονται.

Το δεύτερο τρίμηνο ίσως νιώθετε τους μύες στην περιοχή της κοιλιάς λίγο περίεργα. Αυτό οφείλεται στην ορμόνη ρελαξίνη η οποία χαλαρώνει τους μύες στην πυελική περιοχή   και ενισχύει την ανάπτυξη του πλακούντα.

Στο δεύτερο τρίμηνο τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης εξακολουθούν να αυξάνονται για να ενισχύουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ορμόνες ενεργοποιούν την παραγωγή της μελανίνης και σε πολλά σημεία του σώματος όπως την κοιλιά, την περιοχή γύρω από το στόμα και το στήθος, το δέρμα σκουραίνει.

Η ορμόνη κορτιζόλη επίσης αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για τους εξής λόγους: συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου, ρυθμίζει τον μεταβολισμό και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου.

Το δεύτερο τρίμηνο εκκρίνεται μία αλκόμα ορμόνη από τον πλακούντα, το πλακουντιακό γαλακτογόνο (HPL), το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη του εμβρύου και προστατεύει από τον διαβήτη κύησης.

sumptwmata deuyeto trimino egkymosynis

Το τρίτο τρίμηνο

Τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα περίπου στην 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης και πιθανά ευθύνονται για τις καούρες αλλά και το πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πόδια.

Η προλακτίνη επίσης παράγεται σε δεκαπλάσια ποσότητα από ότι στις αρχές της εγκυμοσύνης και προετοιμάζει το σώμα για τον θηλασμό. Τέλος, ο ορμόνη ωκυτοκίνη  θεωρείται ότι μπορεί  να προκαλέσει τις συσπάσεις της μήτρας που οδηγούν στον τοκετό. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων  βοηθούν στην απελευθέρωση προσταγλανδινών, οι οποίες μπορεί να μαλακώσουν και να προετοιμάσουν τον τράχηλο για τη γέννα.

Με πληροφορίες από todaysparent.com


Πηγή