Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Ειδικές δίαιτες στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν έχετε διατροφικούς περιορισμούς κατά την εγκυμοσύνη σας λόγω προβλημάτων υγείας, αλλεργίας ή για άλλους λόγους, είναι σημαντικό να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Έτσι, αν πρέπει να ακολουθήσετε ειδική δίαιτα, τότε  πρέπει να  προσέχετε περισσότερο από τους άλλους τι τρώτε.

Χορτοφαγία
Μερικοί χορτοφάγοι τρώνε ψάρι, αυγά και / ή γαλακτοκομικά, οπότε η διατροφή τους είναι αρκετά ισορροπημένη. Ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή είναι ο σίδηρος. Αναζητήστε τον σε δημητριακά και άλευρα ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μελάσα, όσπρια όπως φακές και μαυρομάτικα φασόλια, και μερικά ξερά φρούτα όπως σταφίδες και βερύκοκα.
Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίσετε αρκετές πρωτεΐνες. Οι πηγές πρωτεϊνών των χορτοφάγων (σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης και μερικά λαχανικά) θεωρούνται «ατελείς» δηλαδή δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα που απαιτούνται για άριστη υγεία και ανάπτυξη, Μία λύση είναι η προσθήκη κινόα στη διατροφή ή εναλλακτικά όσπρια, δημητριακά και λαχανικά.

Χωρίς γαλακτοκομικά
Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στην πρωτεϊνη γάλακτος, πιθανόν να μην τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα. Το βασικό τους όφελος είναι το υψηλό ασβέστιο, τα υγιεινά λιπαρά και οι πρωτεϊνες. Αν έχετε δυσανεξία και όχι αλλεργία στη λακτόζη, αγοράζετε προϊόντα χωρίς λακτόζη. Αν αντέχετε μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, αναμειγνύετέ τα με άλλες τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης που διευκολύνουν την πέψη.

Χωρίς γλουτένη
Το σιτάρι περιέχει την πρωτεΐνη γλουτένη την οποία δεν ανέχονται όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση ασθένεια όπου η γλουτένη προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία προσβάλλουν τη λεπτή επίστρωση του εντέρου που απευθύνεται για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
Θα πρέπει επίσης να παίρνετε υψηλές δόσεις φολικού οξέος μέχρι την 12η εβδομάδα και ιδανικά τρεις μήνες πριν από σύλληψη. Ετσι, μειώνεται ο κίνδυνος δισχιδούς ράχης και αποβολής.

Δυσανεξία στο σιτάρι
Το σιτάρι είναι καλή πηγή βιταμινών Β, λίγων πρωτεϊνών και ανεπεξέργαστων ινών. Αν έχετε δυσανεξία στο σιτάρι μπορείτε να επιλέξετε διάφορα άλλα δημητριακά, όπως ρύζι, καλαμπόκι, κινόα, κεχρί και φαγόπυρο. Έτσι θα παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.


Πηγή