Αν ρωτήσετε τους περισσότερους γονείς πώς διαχειρίζονται τις εκρήξεις οργής και τη δύσκολη συμπεριφορά των παιδιών τους, περισσότεροι από το 50% θα σας πουν ότι συχνά χρησιμοποιούν περισπασμούς, προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή τους σε κάτι άλλο.
Αρχικά αυτό φαίνεται μια καλή στρατηγική.Το παιδί ηρεμεί όπως και ο γονιός, οι δύσκολες καταστάσεις αποφεύγονται και όλοι νιώθουν καλύτερα.
Είναι όμως αλήθεια αυτό;
«Ο περισπασμός μπορεί να γίνει ένα από τα πιο βλαπτικά εργαλεία πειθαρχίας, αν χρησιμοποιείται πολύ συχνά» , αναφέρει στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», η ψυχολόγος Sarah Ockwell – Smith ( εκδόσεις διόπτρα).
Σύμφωνα με την ίδια εμποδίζει τα παιδιά να αισθάνονται, να εκφράζουν και επομένως να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και το πιο σημαντικό απ’ όλα, δεν τα διδάσκει τίποτα χρήσιμο για το μέλλον.
Τα παιδιά μαθαίνουν κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές και αυτορρύθμιση αν τους επιτραπεί να εκφράζουν πώς αισθάνονται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον , ή πιο συγκεκριμένα, μπροστά σε άτομο ή άτομα που αγαπούν.
Συναισθήματα
«Όταν αποσπάτε την προσοχή ενός παιδιού από τα συναισθήματά του, το εμποδίζετε να νιώσει ότι τα συναισθήματα είναι αποδεκτά», υποστηρίζει η Sarah Ockwell – Smith λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό του αρνείστε την ευκαιρία να μάθει να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και πώς να χειρίζεται μια δύσκολη κατάσταση μόνο του.
Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ο περισπασμός ενθαρρύνει τα παιδιά να συγκρατούν και να απωθούν στα συναισθήματά τους.Τα απωθημένα συναισθήματα τελικά οδηγούν σε δύο αντιδράσεις: εσωτερίκευση ή εξωτερίκευση.
Έρευνες δείχνουν ότι λιγότερα από το 30% των παιδιών βιώνουν εξωτερικευμένη συμπεριφορά και το 25% βιώνουν εξωτερικευμένη συμπεριφορά κάποια στιγμή.
Μια τέτοια συμπεριφορά , ή η τάση για τη συμπεριφορά αυτή, μειώνεται ωστόσο από μια δυνατή σχέση με έναν γονιό. Οι εσωτερικεύσεις και οι εξωτερικευμένες συμπεριφορές συνήθως αυξάνονται καθώς το παιδί μπαίνει στην εφηβεία.
Τελικά πρέπει να χρησιμοποιούν οι γονείς τον περισπασμό ή όχι;
Η απάντηση τη ψυχολόγου είναι ναι, μερικές φορές, αλλά με φειδώ.
Αν φροντίσετε να μη χρησιμοποιείτε τον περισπασμό τουλάχιστον στο 70% των περιπτώσεων, δεν πειράζει αν καταφεύγετε σε αυτόν τον υπόλοιπο καιρό όταν η κατάσταση απαιτεί μια γρήγορη κα ήσυχη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και της δύσκολης συμπεριφοράς.
Πηγή