Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Πέντε οφέλη του μπαλέτου για τα παιδιά

Εκτός από τα σχολεία, την εποχή αυτή ξεκινούν για τα παιδιά και οι διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Χορός, εκμάθηση μουσικών οργάνων, ξένες γλώσσες, πολεμικές τέχνες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές για γονείς και παιδιά.

Το πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες θα ξεκινήσει το παιδί και με ποια κριτήρια πρέπει να γίνει η επιλογή το είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ. Σήμερα, θα ασχοληθούμε με το μπαλέτο, μία δραστηριότητα ιδιαίτερα δημοφιλής για τα παιδιά των πιο μικρών ηλικίών.

Μερικά άγνωστα facts για το μπαλέτο

Η λέξη μπαλέτο, δηλαδή balleto, προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, στην οποία είναι υποκοριστικό της λέξης ballo που σημαίνει χορός.

Το μπαλέτο είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Όπως διαβάζουμε και στο wikipedia.org, στην πρώτη μορφή του απουσίαζε η χρήση σκηνικών και λάμβανε χώρα σε μεγάλες αίθουσες συναθροίσεων, όπου οι θεατές καταλάμβαναν τις θέσεις μπροστά και εκατέρωθεν της σκηνής. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής.

Το μπαλέτο διδάσκεται σε σχολές ανά τον κόσμο, σε καθεμία από τις οποίες εναποτίθενται στοιχεία του πολιτισμού και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού. Ο χορός αυτός καθορίζεται στα βήματα και τις κινήσεις του, ως μέρος μιας διεργασίας που ονομάζεται χορογραφία, εκτελείται από επαγγελματίες του χώρου και περιλαμβάνει άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως την ηθοποιία και τη μιμητική. Θεωρείται μία από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τα οφέλη του μπαλέτου για τα παιδιά

Εκγύμναση σώματος

Το μπαλέτο ενισχύει την ευελιξία του σώματος και γυμνάζει του μύες. Το παιδί αποκτά τον απόλυτο έλεγχο του σώματός του και αποκτά σωστή στάση σώματος από τη μικρή του ηλικία.

Πειθαρχία

Χαρακτηριστικό του μπαλέτου είναι ότι χρειάζεται τρομερή πειθαρχία και συγκέντρωση. Το παιδί που κάνει μπαλέτο μαθαίνει να ακούει τις οδηγίες της δασκάλας του, να τις ακολουθεί και μαθαίνει να πειθαρχεί πρώτα από όλα στον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτοπεποίθηση

Γενικά με τον χορό, τα παιδιά εξοικειώνονται με την έκθεση σε τρίτους στις παραστάσεις που δίνουν. Μαθαίνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους, εφόδια σημαντικά για όλη τους τη ζωή.

Έκφραση – Εκτόνωση

Το μπαλέτο είναι τέχνη και όπως κάθε μορφή τέχνης, βοηθάει αυτό που ασχολείται με αυτήν να εκφράσει τα συναισθήματά του και να εκτονωθεί.

MPALETO OFELI GIA PAIDIA 2

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Budgeron Bach

Διαχείριση άγχους

Η εκτόνωση που αναφέρουμε και παραπάνω, έτσι και αλλιώς βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους. Επιπλέον όμως, στα μαθήματα του μπαλέτου τα παιδιά επικεντρώνονται στη μουσική, τις κινήσεις και τη χορογραφία και “δραπετεύουν” από το άγχος της καθημερινότητας.

Κίνητρο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Το μπαλέτο είναι στάση ζωής και όχι απλώς ένα είδος χορού. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η επαρκής ξεκούραση εμπεριέχονται στην όλη φιλοσοφία του μπαλέτου.

Γνώσεις

Το μπαλέτο κρύβει μία τεράστια ιστορία, μία φιλοσοφία όπως αναφέρουμε και παραπάνω, με την οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή και διευρύνουν τους ορίζοντές τους.


Πηγή