Με τον όρο επιγονιμοποίηση αναφερόμαστε στην γονιμοποίηση δύο ή περισσότερων ωαρίων κατά τη διάρκεια του ίδιου ωοθηκικού κύκλου από ξεχωριστές συνουσίες.
Με άλλα λόγια, μιλάμε για επιγονιμοποίηση, όταν μέσα στον ίδιο κύκλο παραχθούν δύο ωάρια, τα οποία όμως θα γονιμοποιηθούν από σπέρμα το οποίο προέρχεται από δύο ξεχωριστές συνουσίες.
Πώς μπορεί να συμβεί η επιγονιμοποίηση;
Η επιγονιμοποίηση συμβαίνει, όταν τα δύο αυτά ωάρια γονιμοποιηθούν με διαφορά ωρών ή το πολύ ημερών. Το σπέρμα επιβιώνει μέσα στο σώμα της γυναίκας για τέσσερεις με επτά ημέρες, ενώ το ωάριο, αν δεν γονιμοποιηθεί εντός 12 ή το πολύ 48 ωρών από την ωοθυλακιορρηξία, καταστρέφεται. Επομένως οι γόνιμη περίοδος της γυναίκας διαρκεί περίπου πέντε με επτά ημέρες και αυτό είναι και το θεωρητικό «παράθυρο», μέσα στο οποίο μπορεί να συμβεί η επιγονιμοποίηση.
Τι είναι η ετεροπατρική επιγονιμοποίηση;
Το ενδιαφέρον στην επιγονιμοποίηση είναι, πως η γονιμοποίηση των δύο ωαρίων μπορεί να γίνει από σπέρμα προερχόμενο από διαφορετικούς «δότες». Επομένως, αν μία γυναίκα έχει σε κάποιο κύκλο παράξει δύο ωάρια και συνευρεθεί με κάποιο σύντροφο και στη συνέχεια συνευρεθεί με άλλο σύντροφο, υπάρχει θεωρητικά η πιθανότητα τα έμβρυα, που θα προκύψουν να έχουν ίδια μητέρα και διαφορετικούς πατέρες. Τότε μιλάμε για «ετεροπατρική» επιγονιμοποίηση.
Πόσο συχνή είναι η ετεροπατρική γονιμοποίηση;
Η ετεροπατρική γονιμοποίηση είναι συχνή σε ζώα, όπως οι γάτες ή οι σκύλοι. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, που αδέσποτο σκυλί έφερε στον κόσμο κουτάβια, που είχαν διαφορετικό πατέρα. Το ενδεχόμενο αυτό ίσως προκαλέσει θυμηδία, αλλά φαίνεται πως ναι μεν είναι εξαιρετικά απίθανο, αλλά καθόλου αδύνατο να συμβεί και στον άνθρωπο.
Από μία ιταλική μελέτη του 1992 προέκυψε, πως μέσα από μία βάση δεδομένων με 39.000 περιπτώσεις, στις οποίες ζητήθηκε έλεγχος της πατρότητας, εντοπίστηκαν μόνον 3 περιπτώσεις ετεροπατρικής επιγονιμοποίησης. Στην ίδια μελέτη εξάλλου καταγράφηκε ποσοστό ετεροπατρικής επιγονιμοποίησης 2,4% μεταξύ των ζευγαριών με διζυγωτικά δίδυμα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε δίκες με θέμα την πατρότητα. Βέβαια οι συγγραφείς της μελέτης αυτής κατέστησαν σαφές, πως το ποσοστό αυτό, αν και φαίνεται εξαιρετικά υψηλό δεν είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει την πραγματική συχνότητα του φαινομένου, η οποία θα είναι εξαιρετικά μικρότερη.
Αντί επιλόγου…..
Η ετεροπατρική γονιμοποίηση αναφέρεται εξάλλου και στην ελληνική Μυθολογία. Συγκεκριμένα οι δίδυμοι Διόσκουροι, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, είχαν μητέρα τη Λήδα, σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω. Όμως μία εκδοχή του μύθου αναφέρει, πως ο μεν Κάστωρ είχε πατέρα το νόμιμο σύζυγο της Λήδας, Τυνδάρεω και για το λόγο αυτό ήταν θνητός, ενώ ο δε Πολυδεύκης είχε πατέρα τον ίδιο το Δία και για το λόγο αυτό ήταν αθάνατος.
Υπολογίστε ΕΔΩ τις γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy80990 = 'care' + '@'; addy80990 = addy80990 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text80990 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text80990); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Πηγή