Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Επτά αισθητηριακά παιχνίδια για παιδιά με αυτισμό

O αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική), την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη φαντασία.

Το παιδί με αυτισμό δηλαδή, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του και να αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο αυτισμός παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί (με αυτισμό) είναι 1 στα 100 παιδιά. Η διάγνωση βέβαια γίνεται μετά τους 24 μήνες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις και νωρίτερα στους 6 μήνες. Για αυτό οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι και κοντά στα παιδιά τους, ώστε αν εντοπίσουν τυχόν ανησυχητικά σημάδια αυτισμού να παρέμβουν έγκαιρα.

Αυτισμός τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Για παράδειγμα ένα μωρό το οποίο δεν κάνει θορύβους για να τραβήξει την προσοχή σας μπορεί να θεωρηθεί από τον γονιό ως ένα ήσυχο μωρό αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι αυτισμού. Το να κάνει θορύβους για να τραβήξει την προσοχή σας είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά της οποίας η απουσία είναι ίσως σημάδι ότι πρέπει να γίνει ένας έλεγχος.

Ακολουθεί μια λίστα από τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες ανάλογα με την παρουσία ή απουσία τους είναι σημάδι για τους γονείς.

  • Αν το παιδί (μέχρι 2 ετών) :
  • Δεν κάνει βλεμματική επαφή
  • Δεν χαμογελά όταν του χαμογελούν
  • Δεν χαιρετάει και δεν δείχνει αντικείμενα
  • Δεν γυρνάει όταν ακούει το όνομα του
  • Δεν προσπαθεί να σας μιμηθεί
  • Δεν παίζει με άλλα άτομα
  • Δεν σηκώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά
  • Δεν κάνει θορύβους για να τραβήξει την προσοχή σας

Sensory play και αυτισμός

Για παιδιά με ASD (διαταραχές του φάσματος του αυτισμού), οι δραστηριότητες τέχνης και χειροτεχνίας που εμπλέκουν τις αισθήσεις μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε το εύρος προσοχής του παιδιού σας, την αυτο-έκφραση και να μειώσετε οποιοδήποτε άγχος νιώθουν.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown και της καραντίνας, τα παιδιά με ASD μπορεί να επωφεληθούν από τις αισθητηριακές δραστηριότητες (sensory play).

Ρίξτε μια ματιά παρακάτω: 7 διασκεδαστικές αισθητηριακές δραστηριότητες για τα παιδιά με αυτισμό. Μη φοβηθείτε να αλλάξετε ο,τιδήποτε από αυτές φέρνοντάς τες στα μέτρα του παιδιού σας και στις προτιμήσεις του.

1. Φτιάξτε ένα αισθητηριακό μπουκάλι

Γεμίστε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, γκλίτερ, 1 κ.τ.γ σπορέλαιο και μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μπορείτε να προσθέσετε κουμπιά ή βόλους μέσα κάνοντάς το ακόμη πιο ενδιαφέρον για τα μάτια του παιδιού σας. Αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει αρκετά στη συγκέντρωσή του για περισσότερη ώρα απ’ ό,τι συνήθως.

2. Αποτύπωμα νομισμάτων

Σίγουρα αυτό το παιχνίδι το γνωρίζετε και εσείς. Βάλτε διαφορετικά νομίσματα κάτω από ένα χαρτί και με ένα μολύβι ή ξυλομπογιές προσπαθήστε να αποτυπώσετε το μοτίβο του από πάνω. Τα παιδιά με αυτισμό λατρεύουν τα μοτίβα και τα σχέδια. Αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει αρκετά στην ανάπτυξη της δεξιότητας συντονισμού χεριών-ματιών.

3. Φτιάξτε φαγώσιμα κοσμήματα

Χρησιμοποιήστε ζαχαρωτά και φτιάξτε όμορφα κολιέ και βραχιόλια. Ζητήστε από τα παιδιά σας να περάσουν μέσα από ένα κορδονάκι δημητριακά ή ό,τι άλλα ζαχαρωτά θέλουν. Στο τέλος δέστε το κορδονάκι αυτό και ζητήστε τους να φορέσουν τη νόστιμη δημιουργία τους.

4. Φτιάξτε ένα αισθητηριακό collage

Τα παιδιά με αυτισμό συνήθως βρίσκουν ενδιαφέρουσες τις ξεχωριστές υφές. Βοηθήστε και διευκολύνετε το παιδί σας να πάρει μέρος σε πιο ακατάστατες δραστηριότητες, κάνοντας ένα απλό collage με μια μικρή επιλογή νέων υλικών όπως αλουμινόχαρτο, γκλίτερ, αποκόμματα περιοδικών και άλλων.

5. Απίθανη ζωγραφική με πάγο

Αυτό το διασκεδαστικό και εύκολο πείραμα είναι σίγουρο ότι θα διεγείρει την περιέργεια του παιδιού σας. Βάλτε διαφορετικά χρώματα σε μια παγοθήκη, τοποθετήστε ξύλινα μικρά γλωσσοπίεστρα (για να μπορείτε να τα βγάλετε αργότερα) και παγώστε τα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα και αφήστε το παιδί σας να ζωγραφίσει με το παγάκι που θα λιώνει σιγά-σιγά.

6. Ενεργοποιήστε το μυαλό τους με το παιχνίδι της μυρωδιάς

Βάλτε σε δοχεία, βαζάκια ή ποτήρια υλικά που μυρίζουν όπως καφές, λεβάντα, σαπούνι, κανέλα. Έπειτα ζητήστε από τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τις μυρωδιές αυτές. Τα παιδιά με αυτισμό λατρεύουν να μαθαίνουν για τις αισθήσεις τους και για το πώς αυτές λειτουργούν εξερευνώντας τα πάντα γύρω τους.

7. Παίξτε το μαγικό παιχνίδι με τις κάρτες

Αυτό το παιχνίδι σίγουρα θα το λατρέψουν. Φτιάξτε μαγικές κάρτες από αυτοκόλλητα χαρτάκια (post it). Γράψτε επάνω αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι (ψυγείο, κουτάλι, τραπεζάκι, βάζο, τηλεόραση, καρέκλα, φωτιστικό κ.λ.π.) και ζητήστε από τα παιδιά σας να κολλήσουν κάθε κάρτα επάνω στο αντικείμενο που αναγράφει. Μπορείτε εύκολα με αυτό το παιχνίδι να μάθετε στα παιδιά σας τα τρόφιμα (γράφοντας επάνω στα χαρτάκια ονομασίες από τρόφιμα που βρίσκονται στο ντουλάπι) ή αριθμούς, ζητώντας του να βάλει επάνω σε δύο, τρία ή τέσσερα αντικείμενα που βρίσκονται μαζί και την κάρτα με τον αντίστοιχο αριθμό.




Πηγή