Η ιστορία του τένις
Λένε ότι τα χρόνια του Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις. Η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856 όταν οι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pallelleota.
Οι Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins δημιούργησαν την πρώτη λέσχη τένις το 1874 (Leamington Tennis Club) και καθόρισαν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Αμέσως, το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε στην Αγγλία και, από το 1881, σ’ όλη την Ευρώπη.
Βλέποντας τις εμπορικές προοπτικές που έχει η αντισφαίριση, πατένταρε το 1874, ο Άγγλος ταγματάρχης Ουόλτερ Κλόπτον Γουίκφιλντ ένα παρόμοιο με την αντισφαίριση παιχνίδι, όταν υπηρετούσε στην Ινδία, με τις ονομασίες sphairistike, από το ομώνυμο αρχαιοελληνικό άθλημα της σφαιριστικής, και tennis, αλλά απέτυχε στην καθιέρωση της πατέντας του. Η αντισφαίριση του Γουίκφιλντ βασίστηκε στο παλιότερο γαλλικό άθλημα της αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου γνωστό ως indoor tennis ή real tennis.
Το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης καταγράφεται στο Γουίμπλεντον, στο Λονδίνο το 1877.
Το 1881 δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. ο σύλλογος United States National Lawn Tennis Association με σκοπό να τυποποιήσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης.
Το πρώτο γυναικείο τουρνουά αντισφαίρισης διοργανώθηκε το 1887 στις Η.Π.Α.
Στην Ελλάδα η αντισφαίριση χρονολογείται από το 1896.
Ποια τα οφέλη του τένις στα παιδιά;
Το τένις δεν είναι απλώς ένα άθλημα για το παιδί. Είναι ένα σπορ, που μαθαίνει το παιδί να έχει αυτοέλεγχο και αυτοσυγκέντρωση. Μέσα από τα παιχνίδια και τις φυσικές ασκήσεις, ένα παιδί αναπτύσσει δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία και αντοχή ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η κινητική ανάπτυξη και ο σωστός νευρομυικός συντονισμός.
Το τένις μεταξύ άλλων μπορεί να διδάξει σε ένα παιδί υπευθυνότητα, κοινωνικότητα και δημιουργικότητα.
Επίσης ενισχύει τον αυτοέλεγχο, την αυτοσυγκέντρωση, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού ενώ τα βοηθάει να έχουν υπομονή μέσα και έξω από το γήπεδο.
Επίσης το τένις είναι ένα άθλημα που ενισχύει τη διάθεση για ευγενή άμιλλα και ταυτόχρονα πειθαρχία, στοιχεία που έχουν ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση της μαθησιακής τους ικανότητας. Δηλαδή το τένις, εκτός από την ψυχαγωγία εκγυμνάζει το σώμα και το μυαλό.
Και αυτό γιατί εντέλει απαιτεί υψηλό βαθμό αυτοσυγκέντρωσης, έλεγχου, παρατηρητικότητας και τέλειο συντονισμό νοητικής και σωματικής ικανότητας.
Πώς να γιορτάσετε την Ημέρα Τένις;
Μα φυσικά παίζοντας τένις!
Στο βίντεο που ακολουθείδείτε αστεία στιγμιότυπα με παιδιά
πηγές: wikipedia / tennis24.gr / daysoftheyear.com
Πηγή