Στα παιδικά πάρτι, θα έχετε δει τα παιδάκια να τρέχουν με ενθουσιασμό από δραστηριότητα σε δραστηριότητα , έχοντας ένα φρενήρης ξέσπασμα ενέργειας. Για πολλά χρόνια, το φταίξιμο γι’ αυτή την υπερδιέγερση το ρίχναμε στη ζάχαρη.
Η υπόθεση βασιζόταν στο ότι τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που δίνει στον εγκέφαλο και στο σώμα μας περισσότερο καύσιμο απ΄ αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και έτσι προσπαθούμε να δαπανήσουμε αυτή την ενέργεια.
Οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους γίνονται υπερκινητικά αφού καταναλώσουν ζάχαρη, και φυσικά είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με την επίδραση της ζάχαρης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτές οι πεποιθήσεις δεν συνάδουν με όσα γνωρίζουμε με τη λειτουργία του σώματός μας.
Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο ψυχολόγος Andrew Whitehouse στο βιβλίο του «Ο Μότσαρντ εξυπνότερα παιδιά;» παρουσιάζοντας μια σειρά από επιχειρήματα.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος ζάχαρης αλλά πολλά. Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι απορροφώνται γρήγορα, όπως είναι τα γλειφιτζούρια και τα κέικ, ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, κάτι που με τη σειρά του κάνει τα κύτταρά μας να έχουν περισσότερη ενέργεια να « κάψουν» και άρα τη συμπεριφορά μας πιο υπερκινητική. Με τον καιρό όμως κατανοήσαμε καλύτερα πώς λειτουργεί το σώμα και τελικά φαίνεται ότι αυτές οι υποθέσεις δεν ευσταθούν».
Σύμφωνα με τον Andrew Whitehouse οι περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά και το ότι παρατηρούμε τα παιδιά να «τρελαίνονται» αφού φάνε μια χούφτα καραμελίτσες φαίνεται ότι οφείλεται στις δικές μας προσδοκίες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Επίσης, οι εξωτερικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν, κυρίως επειδή η υπερβολική κατανάλωση τροφών που έχουν τόσους απλούς υδατάνθρακες συμβαίνει σε γενέθλια και σε άλλες ψυχαγωγικού τύπου καταστάσεις, στις οποίες τα παιδιά παίζουν πολύ, βρίσκονται και κάνουν ένα σωρό άλλα πράγματα σχεδιασμένα για να εξιτάρουν τα παιδιά.
Πηγή