Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Η σημασία του να φροντίζεις το σώμα σου όσο θηλάζεις ή αντλείς γάλα

Οι μαμάδες που θηλάζουν συχνά ξεχνούν ότι, εκτός από το να φροντίζουν το μωρό τους, πρέπει να φροντίζουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Η αυτοφροντίδα, όμως το διάστημα αυτό είναι εξίσου σημαντική για εσένα αλλά και για το μωρό σου. Ιδού τι μπορείς να κάνεις.

Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρα – Τι να προσέξετε

Η ισορροπημένη διατροφή την περίοδο του θηλασμού είναι το Α και το Ω. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια και επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και σύμφωνα με τους ειδικούς η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 500 παραπάνω θερμίδες την ημέρα.

Εξίσου σημαντικό είναι να πίνεις πολύ νερό. Σύμφωνα με έρευνες, οι θηλάζουσες μητέρες χάνουν κατά μέσο όρο 700ml νερού την ημέρα έως και οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό. Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα δίπλα σου ένα μπουκαλάκι με νερό (στόχος είναι να πίνεις περίπου 3 λίτρα νερό την ημέρα) και να πίνεις ένα ποτήρι πριν και μετά από κάθε θηλασμό.

Μην ξεχνάς τα συχνά και μικρά γεύματα. Θα σου δίνουν ενέργεια μέσα στη μέρα, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ο μεταβολισμός σου θα είναι ενεργός.

Σωματική άσκηση μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό, πιθανά αισθάνεσαι ότι δεν θα μπορέσεις να κάνεις ποτέ ξανά γυμναστική. Η συστηματική άσκηση όμως είναι σημαντική για την ευεξία σου την περίοδο του θηλασμού και πραγματικά μπορεί να σε βοηθήσει. Φυσικά δεν λέμε να κάνει 5 χιλιόμετρα την ημέρα, μπορείς όμως να θέτεις εφικτούς στόχους όπως ένα μισάωρο περπάτημα γύρω από το σπίτι, κάνοντας yoga ή όποιο άλλο είδος γυμναστικής σου αρέσει.

Extra tips:

  • Κάνε γυμναστική αφού έχεις θηλάσει το μωρό σου – Θα μπορείς να γυμναστείς πολύ πιο εύκολα εάν το στήθος σου δεν είναι γεμάτο γάλα.
  • Πίνε νερό – Ειδικά μετά τη γυμναστική ο οργανισμός σου θα χρειάζεται ενυδάτωση.
  • Κάνε ένα ντουζ μετά τη γυμναστική – Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει το στήθος και τις θηλές σου αλμυρές κάτι που στα περισσότερα μωρά δεν αρέσει.

Φρόντιδα στήθους

Το στήθος ταλαιπωρείται την περίοδο του θηλασμού για αυτό και είναι σημαντικό να το φροντίζεις. Κάνε ντουζ συχνά και χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες ή έλαια, κατάλληλα για θηλάζουσες μητέρες. Επίσης, επίλεξε στηθόδεσμούς που δεν πιέζουν το στήθος, και βγαίνουν εύκολα για τον θηλασμό. Καλό είναι να αλλάζεις στηθόδεσμο κάθε μέρα.

Extra tip: Το μητρικό γάλα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορείς να χρησιμοποιήσεις μερικές σταγόνες για να τρίψεις απαλά στις θηλές σου.

mitrikos thilasmos

Συναισθηματική και ψυχολογική φροντίδα

Οι ορμονικές αλλαγές και η διαρκής κούραση ίσως προκαλούν απότομες αλλαγές στη διάθεσή σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μίλησε για ό,τι σε απασχολεί στον σύντροφό σου, στους φίλους σου, στην οικογένειά σου. Είναι σημαντικό το ιδιαίτερο αυτό διάστημα να νιώθεις ότι οι άνθρωποί σου είναι δίπλα σου, ότι σε καταλαβαίνουν και σε στηρίζουν. Εάν κάτι σε ζορίζει στον θηλασμό, μπορείς πάντα να απευθυνθείς στο γιατρό σου ή στη μαία σου.

Ξεκουράσου όσο μπορείς

Κοιμήσου με κάθε ευκαιρία, ξάπλωσε, ξεκουράσου, κλείσε τα μάτια σου, κάνε γενικά οτιδήποτε νιώθεις ότι σε αποφορτίσει και θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, αυτό είναι αλήθεια, όμως ακόμα και 15 λεπτά θα κάνουν τη διαφορά.

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Ζήτησε από τον σύντροφό σου, τη μαμά, την πεθερά, όποιον δύναται τελοσπάντων, να κρατήσει το μωρό για λίγη ώρα και αφιέρωσε λίγο χρόνο να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο, κάνε τα beaute σου, πήγαινε κομμωτήριο. Θα σε αναζωογονήσει.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή