Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Θέσεις θηλασμού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο θηλασμός είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία για κάθε νέα μητέρα. Το πρώτο διάστημα, συνήθως είναι πιο δύσκολος και χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Το μωρό αλλά κι εσείς χρειάζεστε χρόνο για να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία. Σημαντικό για τον θηλασμό είναι να βρείτε τις θέσεις θηλασμού που βολεύουν εσάς και το βρέφος.

Οι διαφορετικές θέσεις του θηλασμού

Θέση λίκνου

Είναι ίσως η πρώτη θέση που θα δοκιμάσετε. Το σώμα του μωρού είναι στραμμένο προς τα εσάς. Η κοιλιά του ακουμπάει στο στομάχι  σας και το κεφάλι στον αγκώνα. Με το ελεύθερο χέρι σας μπορείτε να στηρίξετε το στήθος ή να φέρετε το στήθος στο στόμα του μωρού.

Θέση πλευρική (crossover)

Καθίστε έχοντας το μωρό στο επίπεδο της κοιλιάς. Κρατήστε το κεφάλι του κοντά στο στήθος, με το αυτό και τους ώμους του να  ακολουθούν μία ευθεία γραμμή. Αυτή η στάση θηλασμού προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στο μωρό.

Θέση «μπάλα του ράγκμπι» (football hold)

Μία ιδανική στάση εάν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή και θέλετε να αποφύγετε να έχετε το μωρό κοντά στην τομή. Ξαπλώστε το μωρό στο ύψος του πλευρό σας πάνω σε ένα μαξιλάρι, είτε από τη δεξιά, είτε από την αριστερή μεριά. Η μύτη και το πηγούνι του μωρού πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το στήθος.

Θέση ξαπλωτή στο πλάι

Αυτή η θέση ίσως σας βολέψει όταν θα έχετε πλέον εξοικειωθεί με τον θηλασμό. Ξαπλώστε στο πλάι και τοποθετήστε το μωρό με τέτοιον τρόπο ώστε η κοιλιά του είναι απέναντι από τη δική σας. Πιάστε με το χέρι σας το κεφαλάκι του και βάλτε το στη θηλή σας.

Θέση ξαπλωτή ανάσκελα

Η συγκεκριμένη στάση θηλασμού είναι ιδιαίτερα βολική για μαμάδες με μικρό στήθος ή για νεογέννητα με ευαίσθητο έντερο και συχνά αέρια. Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετήστε το μωρό μπρούμυτα πάνω στη στήθος σας.

Ποιες θέσεις θηλασμού να αποφύγετε;

Εάν το μωρό δεν είναι τοποθετημένο σωστά στο στήθος και στην αγκαλιά σας, το στήθος μπορεί να μην παράγει με την ίδια ευκολία γάλα και κατά συνέπεια, το μωρό να μην τρέφεται σωστά. Ποιες θέσεις θηλασμού να αποφύγετε λοιπόν;

Σκυμμένη πάνω στο μωρό

Αντί να φέρετε το στήθος στο μωρό, προσπαθήστε να φέρετε το μωρό στη θηλή σας. Η παραγωγή του γάλακτος γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία όπως και μειώνετε τις πιθανότητες πόνους στο στήθος κτλ.

Τα σώμα και το κεφάλι του μωρού «κοιτάνε» σε διαφορετικές κατευθύνσεις

Το μωρό δεν θα μπορεί να φάει με ευκολία και η διαδικασία του θηλασμού δεν θα είναι τόσο ευχάριστη για αυτό.

Το μωρό είναι πολύ μακριά από το στήθος

Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι θα τραβάει τη θηλή προκαλώντας σας πόνο, ερεθισμό και πληγές.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή