Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Θρομβοφιλία στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η θρομβοφιλία αποτελεί ανωμαλία στην πήξη του αίματος και είναι η επίκτητη ή κληρονομική τάση ανάπτυξης θρόμβων κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Οι θρόμβοι αυτοί θεωρούνται επικίνδυνοι καθώς μπορούν να φράξουν εντελώς ή μερικώς ένα αιμοφόρο αγγείο. Ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο που σχηματίζεται ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή ακόμα και ανακοπή

Θρομβοφιλία κι εγκυμοσύνη

Η θρομβοφιλία έχει συνδεθεί με επαναλαμβανόμενες αποβολές αλλά και με διάφορες επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως είναι η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, η προεκλαμψία και η περιορισμένη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου.

Συμπτώματα:
Οι εγκυμονούσες που υποφέρουν από φλεβική θρόμβωση νιώθουν πόνο, ευαισθησία ή και πρήξιμο στην περιοχή της γάμπας, του μηρού, ενδεχομένως και χαμηλά στην κοιλιά.

Για θρομβοφιλία πρέπει να εξεταστούν οι γυναίκες με ιστορικό προηγούμενης θρόμβωσης, επαναλαμβανόμενων αποβολών, περιορισμένης ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου και αποκόλλησης πλακούντα ή προεκλαμψίας. Επίσης σε περίπτωση που η θρομβοφιλία είναι κληρονομική, θα πρεπει να εξεταστούν και οι μέλλουσες μαμάδες με ιστορικό οικογενειακής θρόμβωσης συγγενούς 1ου βαθμού ηλικίας άνω των 50 ετών.

Εξετάσεις θρομβοφιλίας:
Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις για τον έλεγχο της θρομβοφιλίας. Το ποιες όμως από αυτές θα χρειαστεί να γίνουν είναι κάτι που θα σας καθοδηγήσει ο γιατρός σας.

  • Παράγοντας V (Leiden)
  • Προθρομβίνη (G20210A)
  • MTHFR (C677T)
  • Γονοτύπωση του APOE
  • PAI-1(-675 4G/5G)
  • GPla (C807T)

Αντιμετώπιση θρομβοφιλίας:
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός χορηγεί στη μέλλουσα μαμά τις κατάλληλες ουσίες που μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος. Τα αντιπηκτικά χάπια δεν συνίστανται καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και να βλάψουν το έμβρυο.


Πηγή