Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Κάντε τη μελέτη με το παιδί σας…παιχνιδάκι!

Για πολλούς γονείς, η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών τους στο σπίτι είναι ένα ακόμη άγχος της καθημερινότητας.

Τα περισσότερα παιδιά, επειδή έχουν αυτή την έντονη οικειότητα με τους γονείς τους, αντιδρούν παραπάνω από ότι θα έκαναν με ένα δάσκαλο ή μια δασκάλα στο σπίτι. Οι γονείς από τη μεριά τους, επειδή το παιδί πάντα αποτελεί την προέκταση του εαυτού μας και μάλιστα σε «βελτιωμένη έκδοση», δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός ότι το παιδί τους, ίσως, δεν αγαπάει το σχολείο ή το μάθημα, που εκείνοι πάντα αγαπούσαν και στο οποίο διέπρεπαν! Έτσι το διάβασμα στο σπίτι μετατρέπεται σε μια ιδιαίτερα αγχώδη και επίπονη κατάσταση και για τις δύο πλευρές. Μεταξύ γονέα και παιδιού δημιουργείται τέτοιο ρήγμα που μπορεί να κάνει το μικρό μας μαθητή να αντιπαθήσει το διάβασμα για όλη του τη σχολική ζωή.

Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας στη μελέτη, είναι καλύτερο να μην το κάνετε. Σημασία έχει ο δεσμός γονέα-παιδιού να παραμείνει δυνατός και υγιής και το παιδί να νιώθει ασφάλεια μέσα στο σπίτι, όχι να φοβάται για τον ενδεχόμενο τσακωμό μαζί σας. Αν πάλι, μπορείτε να δείτε τις αδυναμίες του παιδιού σας στο σχολείο και με θέληση να του προσφέρετε βοήθεια, παρακάτω θα βρείτε μερικές πολύ διασκεδαστικές και αποτελεσματικές τεχνικές.

1. Παίξτε το παντοπωλείο: για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε πράγματα που έχετε στο ντουλάπι σας και στα οποία θα γράψετε πάνω το όνομα τους (όχι τη μάρκα του προϊόντος, αλλά το είδος, π.χ. σοκολάτα, γάλα, μακαρόνια) και την τιμή τους. Εσείς θα υποδύεστε τον πελάτη και το μικρό σας τον παντοπώλη. Θα ψωνίσετε, λοιπόν, τα πράγματα σας και θα τα πάτε στο «ταμείο» για να πληρώσετε. Το μικρό σας θα πρέπει να υπολογίσει το σύνολο και, αν βρίσκεται στην ηλικία που το έχει διδαχτεί, να σας δώσει ρέστα. Το παιχνίδι αυτό παίζεται σε κάθε ηλικία του δημοτικού και αναλόγως την τάξη μπορεί να δυσκολεύει. Για παράδειγμα όταν διδαχτεί τους δεκαδικούς αριθμούς, να βάζετε τιμές με δεκαδικούς αριθμούς κ.ο.κ.
2. Ψαρέψτε: Για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε τα ψαράκια που κολυμπούν και ανοιγοκλείνουν το στόμα (υπάρχει σε γνωστό παιχνιδάδικο). Μέσα στο στόμα ή στο κάτω μέρος μπορείτε να γράψετε λεξούλες και το παιδί, όταν ψαρέψει ένα ψάρι να πρέπει να διαβάζει τη λέξη. Πάντα να επιβραβεύετε το παιδί σας που κατάφερε να πιάσει το ψάρι, κι ας μην καταφέρνει πάντα να διαβάζει τη λέξη σωστά.
3. Φτιάξτε το δικό σας αναγνωστικό βιβλίο: εδώ θα χρειαστεί να προμηθευτείτε χαρτόνια σε χαρούμενα χρώματα και αυτοκόλλητα ή διάφορες εικόνες από περιοδικά. Θα φτιάξετε μαζί με το παιδί σας ένα βιβλίο του ενδιαφέροντός του (με αγαπημένους ήρωες ή αθλήματα) και θα σκεφτείτε μαζί μια ωραία ιστορία. Στις επόμενες ημέρες, μπορείτε να μεγαλώνετε το βιβλίο με καινούριες ιδέες και το παιδί να εξασκείται στην ανάγνωση με αυτό το δικό του προσωπικό αναγνωστικό.
4. Μουντζούρης και προπαίδεια: η διαδικασία εκμάθησης της προπαίδειας είναι μια δύσκολη διαδικασία για το παιδί και τον γονιό. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι είναι να φτιάξετε κάρτες με τις πράξεις της προπαίδειας και ξεχωριστές κάρτες με το αποτέλεσμα. Θα τις βάλετε στο πάτωμα ανακατεμένες και το παιδί θα πρέπει να φτιάξει τα σωστά ζευγάρια. Αν κάνει κάποιο λάθος θα του ζωγραφίζετε κάτι αστείο στο προσωπάκι και αν βρίσκει κάτι σωστά, θα ζωγραφίσει το παιδί εσάς! Προσοχή, όμως, αν δεν είστε πρόθυμος να μουτζουρωθείτε εσείς, δεν θα πρέπει το παιδί να μουτζουρώνεται μόνο εκείνο, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει σε τιμωρία και αυτό δεν το θέλουμε.
5. Κρεμάλα: ένα άλλο κλασσικό παιχνίδι, που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε παίξει είναι η κρεμάλα που μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμη στην εκμάθηση της ορθογραφίας των λέξεων. Τα γράμματα που θα πρέπει να βάλει το παιδί στην αρχή ας είναι διαθέσιμα από κάτω και στη συνέχεια, όσο μεγαλώνει η τάξη, μπορείτε να μην τα γράφετε πια. Και εδώ, όμως, θα πρέπει το παιδί να παίζει, δηλαδή να σας βάλει και εκείνο μια λέξη για να μαντέψετε. Όταν παίζει εκείνο μην ασχολείστε με την ορθογραφία της λέξης που σας έβαλε.

Τα παραπάνω παιχνίδια είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και δεν χρειάζεται να παίζεται μόνο το σαββατοκύριακο. Προσπαθήστε να τα εισάγεται στην καθημερινότητα σας, ούτως ώστε το παιδί να συνδέσει τη μελέτη στο σπίτι με κάτι το ευχάριστο. Και μην ξεχνάτε να γίνεστε κι εσείς παιδί μαζί του. Το παιχνίδι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy87189 = 'chryspa_18' + '@'; addy87189 = addy87189 + 'yahoo' + '.' + 'gr'; var addy_text87189 = 'chryspa_18' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text87189); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι


Πηγή