Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια μεταξύ τους. Όσοι έχετε πάνω από ένα, το γνωρίζετε καλά. Κάποια είναι πιο εύκολα στις συνήθειές τους και κάποια όχι και τόσο. Άλλωστε, έτσι δεν είμαστε και εμείς οι μεγάλοι; Κάποιοι είμαστε πιο βολικοί και «εύκολοι» ή καλόβολοι και κάποιοι πιο παράξενοι και δύσκολοι.
Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα λίγο πιο δύσκολα παιδάκια.
Δύσκολοι γονείς – Δύσκολα παιδιά
Πρώτα από όλα μην ξεχνάμε την επίδραση ενός δύσκολου γονιού στο παιδί, όπου το πιο πιθανό είναι να το κάνει και αυτό δύσκολο, μεταφέροντας το άγχος του και ότι άλλο τον χαρακτηρίζει. Για αυτό ακριβώς λέμε πως χρειάζεται προσοχή στο τρόπο που φέρεστε στο παιδί σας αλλά και στον τρόπο που λειτουργείτε μέσα στο σπίτι, καθώς το μικρό σας ρουφάει και μιμείται την δική σας συμπεριφορά.
Ασφαλώς δεν είναι μόνο ο τρόπος που το μεγαλώνετε, η ανατροφή δηλαδή που του δίνετε αλλά και τα ιδιοσυγκρασιακά του χαρακτηριστικά, όπου ανάμεσά τους έχουν γίνει τόσες ρητορικές διαμάχες για το ερώτημα «φύση ή ανaτροφή», «Nature vs nurture».
Μπορεί επίσης αυτή η δυσκολία να οφείλεται στο ότι το παιδί σας προσπαθεί να βάλει το στίγμα του απέναντί σας, αν νιώθει πως το παραμελείτε ή ότι έχετε αδυναμία στο αδελφάκι του. Δεν είναι τυχαία η παρατήρηση ανάμεσα στα αδέλφια όπου αν το ένα παιδί είναι ήσυχο και ήρεμο, το άλλο πιθανά είναι το αντίθετο προσπαθώντας να βρει το χώρο του μέσα στην οικογένεια, διεκδικώντας με τον τρόπο του.
Φωτογραφία από τον χρήστη Lucas Pezeta στο Pexels
Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του
Σκεφτείτε λοιπόν τι θέλει να σας πει με αυτή την συμπεριφορά και μάθετέ το να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και πως να τα εκφράζει. Σκεφτείτε ότι μπορεί εσείς να του έχετε φορέσει την ταμπέλα του δύσκολου παιδιού και αυτό απλά να προσπαθεί να «ανταποκριθεί» στις απαιτήσεις σας ή αντίθετα να νιώθει έντονα αδικημένο χωρίς να γνωρίζει πως μπορεί να πάρει το χώρο που του ανήκει και να βγάλει αυτή την ταμπέλα.
Αποδεχτείτε την εκρηκτικότητα του παιδιού σας
Από την άλλη μπορεί πράγματι να είναι πιο εκρηκτικό, όπου απλά χρειάζεται να αποδεχτείτε αυτή την εκρηκτικότητα αντί να προσπαθείτε να την αλλάξετε, όπου τότε θα την δείτε να γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική. Μην το κρίνετε αλλά προσπαθήστε να βρείτε τρόπους που θα βγάλει όλη αυτή την ενέργεια που κρύβει μέσα του με τρόπους πιο δημιουργικούς. Και φυσικά για να το πετύχετε αυτό, χρειάζεστε και το ίδιο, τη συνεργασία του. Ελάτε κοντά του λοιπόν και δοκιμάστε άλλους τρόπους προσέγγισης εφόσον έχουν αποτύχει αυτοί που ήδη έχετε χρησιμοποιήσει…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή