Ο φόβος κυριαρχούσε ως συναίσθημα σε όλους μας ανεξάρτητα από την ηλικία του καθένα, ενώ η αποξένωση από τους δικούς μας ανθρώπους, από τους φίλους μας και από τους συμμαθητές μας μάς στεναχώρησε και πολλές φορές μας θύμωσε.
Όμως, ο καιρός πέρασε, σταθήκαμε μικροί μεγάλοι δυνατοί, και έφτασε επιτέλους ο καιρός που οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν, προκειμένου να πάρουμε όλοι μια μικρή ανάσα ξεκούρασης και αισιοδοξίας ότι όλα ίσως από εδώ και πέρα θα είναι καλύτερα.
Είναι σημαντικό, όμως, ακόμα και σε μια χαλαρή περίοδος όπως είναι το καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές, να έχουμε στο νου μας την ασφάλεια μας και την ασφάλεια των γύρω μας.
Παρακάτω, θα σας παραθέσουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές για να έχουμε ένα καλοκαίρι με ασφάλεια:
- Eίναι σημαντικό να υπάρχει ένα όριο χρήσης της τηλεόρασης, του κινητού και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ειδικά τώρα που τα παιδιά ήδη από τον χειμώνα που πέρασε εκτέθηκαν αρκετές ώρες στην οθόνη του υπολογιστή, λόγω μαθημάτων κυρίως.
- Τα παιδιά επιθυμούν να κάνουν βόλτες με τους φίλους και τις φίλες τους και αυτό είναι μια βασική ανάγκη, ειδικά το καλοκαίρι. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν το που θα είναι τα παιδιά και με ποιους αλλά να συμφωνήσουν από κοινού την ώρα της επιστροφής τους.
- Μια βασική ανάγκη των παιδιών το καλοκαίρι είναι το μπάνιο στη θάλασσα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες όταν επισκέπτονται τη θάλασσα. Χρειάζεται να μην εκτίθενται στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος είναι επιβλαβής για την υγεία τους. Για αυτό το λόγο η ασφαλέστερη ώρα για μπάνιο είναι τις πρωινές ώρες και τις απογευματινές ώρες. Επιπλέον, αυτό που είναι σημαντικό να έχουν πάντα μαζί τους είναι το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και να φοράνε το αντηλιακό τους με υψηλό δείκτη προστασίας.Τέλος, είναι σημαντικό να κολυμπούν μετά την πέψη του φαγητού προκειμένου να αποφεύγονται δυσάρεστα συμβάντα που μπορούν να απειλήσουν τη σωματική τους ακεραιότητα.
- Επίσης, ειδικά τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να κολυμπούν στη θάλασσα χωρίς επίβλεψη. Είμαστε εκεί για εκείνα, δίπλα τους, να τα βοηθήσουμε με το κολύμπι τους, να παίξουμε μαζί τους. Άλλωστε το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί μια ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα και χρειάζεται και εμείς οι γονείς να δράττουμε αυτή την ευκαιρία για να έχουμε ένα σημαντικό δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας.
Τα παιδιά λόγω του ελεύθερου χρόνου που έχουν το καλοκαίρι ασχολούνται πολύ με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα με τα social media. Για αυτό το λόγο χρειάζεται από τους γονείς κάποια πράγματα να υπενθυμιστούν και να τεθούν όρια και κανόνες:
- Είναι σημαντικό να μην ανακοινώνουν μέσω των social media που βρίσκονται διακοπές, για πόσο και με ποιους
- Οι φωτογραφίες που πιθανόν να επιθυμούν να δημοσιεύουν, θα πρέπει να αξιολογούν αν θα τους φέρουν σε αμηχανία ή όχι. Ακόμα, είναι σημαντικό να μην δημοσιοποιούν προσωπικές στιγμές με τα ίδια και την οικογένειά τους.
- Η ώρα που θα ασχολούνται με το διαδίκτυο θα πρέπει να είναι καθορισμένη. Εξάλλου οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να κάνουμε πράγματα δημιουργικά, να έχουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπά.
- Σημαντικό σε όλο αυτό είναι και πως και εμείς οι γονείς θα λειτουργήσουμε ως πρότυπα για τα ίδια τα παιδιά μας, καθώς πολλές φορές ούτε και εμείς οι ίδιοι διατηρούμε τους κανόνες για την ώρα απασχόλησης μας με τα social media ή αναρτούμε συνεχώς το που βρισκόμαστε ή δημοσιοποιούμε φωτογραφίες με εμάς και την οικογένειά μας.
- Μιας και ζούμε εν μεσω πανδημίας, ακόμα και στις διακοπές μας είναι σημαντικό να τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα προστασίας που είχαμε και το χειμώνα, δηλαδή μάσκα, αντισηπτικό, συχνό πλύσιμο χεριών, διατήρηση αποστάσεων.
Αναμφισβήτητα τις καλοκαιρινές διακοπές τις περιμένουμε κάθε χρόνο με μεγάλη ανυπομονησία καθώς είναι η ευκαιρία μας να ξεκουραστούμε για να αποκτήσουμε ενέργεια και δύναμη για τη χρονιά που έρχεται. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, όλοι μας έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούμε και να αισθανθούμε περισσότερο ελεύθεροι, κάνοντας πράγματα που μας γεμίζουν χαρά, συναντώντας ανθρώπους που αγαπάμε και πιθανότατα μας έχουν λείψει. Είναι σημαντικό, όμως, ακόμα και σε μια ξένοιαστη εποχή να έχουμε πάντα στο νου μας κάποιες συμβουλές που μπορούν να μας έχουν ασφαλείς και εμάς και τα παιδιά μας.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση, μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» και στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, ώστε να συζητήσετε με ένα ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά.
Πηγή