Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Κουρκουμάς: Επιτρέπεται στα μωρά ή όχι;

Σκέφτεστε να συμπεριλάβετε τον κουρκουμά στη διατροφή του μωρού σας, αλλά δεν γνωρίζετε αν επιτρέπεται ή όχι; Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε τα πάντα γύρω από τον κουρκουμά, τα οφέλη του και τις παρενέργειές του.

Ο κουρκουμάς είναι μπαχαρικό που λαμβάνεται από τη ρίζα του φυτού. Η ρίζα χρησιμοποιείται φρέσκια ή ξηραίνεται και αλέθεται σε λεπτή σκόνη. Η κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Είναι ο κουρκουμάς ασφαλής για τα παιδιά;

Η κατανάλωση του κουρκουμά είναι ασφαλής για τα μωρά αλλά με μέτρο. Τα μωρά δεν χρειάζονται κουρκουμά για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους. Για αυτό το λόγο ο κουρκουμάς θα πρέπει να είναι περιορισμένος στη διατροφή των μωρών και πριν δώσετε κουρκουμά σε οποιαδήποτε μορφή στο μωρό σας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μόλις το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταναλώσει στερεά φαγητά, μπορείτε να του εισαγάγετε κουρκουμά μέσω της διατροφής του. Αλλά θα πρέπει να το κάνετε και πάλι έχοντας πάρει τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Τα οφέλη του κουρκουμά στη υγεία του μωρού

Ο κουρκουμάς έχει πολλά οφέλη για την υγεία είτε καταναλώνεται μέσω της διατροφής, είτε περιέχεται σε κάποιες κρέμες που τοποθετούνται στο δέρμα.

Επιπλέον:

  • Ενισχύει τους θύλακες των τριχών και αποτρέπει τον κίνδυνο τριχόπτωσης.
  • Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του, το εκχύλισμα κουρκουμά μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων και να μειώσει τη φλεγμονή στο λαιμό.
  • Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν εξαιρετική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.
  • Μελέτη του 2007 έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αποτελέσει μέρος θεραπείας δερματικών παθήσεων όπως το σκληρόδερμα, η ψωρίαση, ακόμη και ο καρκίνος του δέρματος.
  • Η τακτική κατανάλωση κουρκουμά προλαμβάνει τη γνωστική έκπτωση.
  • Μεταβάλλει τη σύνθεση των λιποκυττάρων μετατρέποντας τα επικίνδυνα λευκά κύτταρα του λίπους σε καλά καφέ.

Παρενέργειες κουρκουμά στα μωρά και πότε πρέπει να αποφεύγεται

  • Ο κουρκουμάς, πρέπει να αποφεύγεται αν το μωρό κάνει οποιαδήποτε θεραπεία για τη χοληδόχο κύστη ή για το διαβήτη.
  • Εάν το μωρό έχει προγραμματιστεί να κάνει οποιεσδήποτε χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να αποφεύγεται ο κουρκουμάς καθώς ενδέχεται να επηρεάσει την πήξη του αίματος.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση κουρκουμά.

πηγή: Momjunction.com


Πηγή