Σε μια κλασική χρονιά, η περίοδος της γρίπης εμφανίζεται από το φθινόπωρο έως τις αρχές της άνοιξης – και μαζί της έρχεται η καταρροή, το φτέρνισμα, ο βήχας, η κόπωση και όλα τα γνωστά συμπτώματα της γρίπης.
Η σοβαρότητα της ασθένειας ποικίλλει ανά άτομο, αλλά η πανδημία του COVID-19 προσδίδει μια νέα επείγουσα ανάγκη να προστατευτούμε, ενώ και οι δύο αυτοί ιοί αυξάνονται τους επόμενους μήνες.
Τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι πάντα σημαντικά, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικά φέτος για την προστασία του πληθυσμού, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, από τη γρίπη ενώ ο COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για όλους.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο απλό κρυολόγημα και τη γρίπη;
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μπορεί να φαίνονται στην αρχή παρόμοια. Είναι και οι δύο αναπνευστικές ασθένειες και μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Αλλά διαφορετικοί ιοί προκαλούν αυτές τις δύο καταστάσεις.
Τα συμπτώματα που έχετε μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τη διαφορά μεταξύ τους.
Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη μοιράζονται μερικά κοινά συμπτώματα. Τα άτομα με οποιαδήποτε ασθένεια από τις δύο βιώνουν συχνά:
- καταρροή ή βουλωμένη μύτη
- φτέρνισμα
- πόνους σώματος
- γενική κόπωση
Κατά κανόνα, τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Ακόμη μία διαφορά μεταξύ των δύο είναι το πόσο σοβαρές ιώσεις είναι. Τα κρυολογήματα σπάνια προκαλούν άλλες καταστάσεις ή προβλήματα υγείας. Αλλά η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε:
- ιγμορίτιδα
- λοιμώξεις του αυτιού
- πνευμονία
- σήψη
Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, μπορεί να θέλετε να επιβεβαιώσετε αν έχετε γρίπη ή απλό κρυολόγημα. Ο μόνος που μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ο γιατρός σας και μόνο ο γιατρός σας.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα πρέπει να ακολουθείτε το πρωτόκολλο σε ό,τι έχει να κάνει την επίσκεψη σε γιατρό γι’ αυτό και θα πρέπει να έχετε κάνει ένα self test ή rapid test.
Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ένα από κρυολόγημα, τότε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας μέχρι να τελειώσει ο ιός. Πώς θα αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα;
- με χρήση φαρμάκων για το κρυολόγημα
- με ιατρική συνταγή
- μένοντας ενυδατωμένοι
- με ξεκούραση
Αν ο γιατρός σας διαγνώσει γρίπη, ίσως ζητήσει τη λήψη φαρμάκων γρίπης για να μειωθούν τα συμπτώματα και για να συντομεύσει τον χρόνο που είστε άρρωστοι. Η ξεκούραση και η ενυδάτωση ζητείται επίσης από τους ανθρώπους που έχουν γρίπη.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γρίπης και του COVID-19;
Τα συμπτώματα του COVID-19, της γρίπης και των αλλεργιών συνήθως είναι κοινά, όμως κάποιες διαφορές βοηθούν τους γιατρούς να τα ξεχωρίσουν. Τα κυριότερα συμπτώματα του COVID-19 είναι:
- κούραση
- πυρετός
- βήχας
- δυσκολία στην αναπνοή
Το φτέρνισμα δεν έχει αναφερθεί
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια με του κορονοϊού (COVID-19), συμπεριλαμβανομένου του πυρετού και των πόνων στο σώμα. Την δύσπνοια όμως δεν θα τη βρείτε ως σύμπτωμα στη γρίπη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Εδώ είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα της γρίπης:
Πυρετός
Η γρίπη σχεδόν πάντα προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Άρα σίγουρα θα εμφανιστεί πυρετός.
Οι περισσότεροι πυρετοί που σχετίζονται με τη γρίπη κυμαίνονται από χαμηλό πυρετό περίπου 37,8 ° C έως και 40 ° C.
Αν και ανησυχητικό, δεν είναι ασυνήθιστο για τα μικρά παιδιά να έχουν υψηλότερους πυρετούς από τους ενήλικες. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει γρίπη, επισκεφθείτε τον παιδίατρό του.
Βήχας
Ένας ξηρός και συχνά, επίμονος βήχας είναι συνηθισμένος στη γρίπη. Ο βήχας μπορεί να επιδεινωθεί, να γίνει άβολος (ειδικά τα βράδια) και επώδυνος.
Μπορεί μερικές φορές να εμφανίσετε δύσπνοια ή δυσφορία στο στήθος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλοί βήχες που σχετίζονται με τη γρίπη μπορούν να διαρκέσουν περίπου 2 εβδομάδες.
Μυϊκοί πόνοι
Οι μυϊκοί πόνοι που σχετίζονται με τη γρίπη είναι πιο συνηθισμένοι στο λαιμό, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια.
Πονοκέφαλο
Το πρώτο σύμπτωμα της γρίπης μπορεί να είναι ένας έντονος και ενοχλητικός πονοκέφαλος.
Κούραση
Το αίσθημα κόπωσης στη γρίπη εμφανίζεται γρήγορα και να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.
Αντιγριπικό εμβόλιο: Πότε πρέπει να γίνεται για να είναι πιο αποτελεσματικό
Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της τάξης του 8% έως 9% κάθε μήνα, με ενδεχομένως ταχύτερη μείωση σε ηλικιωμένα άτομα.
Σε παλιότερες αλλά και πιο πρόσφατες μελέτες φαίνεται ότι τα αντισώματα έναντι του ιού της γρίπης μειώνονται κατά το ένα τρίτο εντός τεσσάρων έως πέντε μηνών μετά τον εμβολιασμό. Οι Αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν ετήσιο εμβολιασμό έναντι της γρίπης για παιδιά και ενήλικες, ο οποίος θα πρέπει ιδανικά να πραγματοποιείται στα τέλη του Οκτώβρη.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Clinical Infectious Diseases μια καθυστέρηση κατά έναν ή δύο μήνες στον ετήσιο εμβολιασμό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου κατά 10% έως 20%. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορμομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προήλθαν από μια βάση δεδομένων στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν λόγω οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος σε περιόδους έξαρσης της γρίπης κατά τα έτη 2015-16 έως και 2018-19. Στη μελέτη εντάχθηκαν οι ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν βήχα ή απόχρεμψη 10 ημέρες πριν την εισαγωγής τους. Οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ ανίχνευσης γρίπης συγκρίθηκαν με όσους είχαν αρνητικό τεστ (ομάδα μαρτύρων). Ως εμβολιασμένοι ορίστηκαν οι ασθενείς οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης. Οι ερευνητές ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σχέση με την ανάγκη νοσηλείας λόγω γρίπης. Συμπεριλήφθηκαν 3,016 ενήλικες (μέση ηλικία 60 έτη) με γρίπη τύπου Α (Η3Ν2), 1,492 ασθενείς με γρίπη τύπου Α (Η1Ν1) και 1,060 ασθενείς με γρίπη τύπου Β/Yamagata.
Συνολικά, 34% του υπό μελέτη πληθυσμού είχε εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, 77% μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, 92% μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και 97% μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα, η εποχή του χρόνου, το ιστορικό προηγούμενων νοσηλειών και ενδείξεις υποκείμενων νοσημάτων. Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με την ανάγκη νοσηλείας λόγω γρίπης μειώθηκε κατά μέσο όρο 7.5%–8.5% για κάθε 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με τον τύπο της γρίπης. Τα ευρήματα αυτά ήταν πιο έκδηλα στους ηλικιωμένους ασθενείς, άνω των 65 ετών, με μια μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά μέσο όρο 10.8% για κάθε 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στον εμβολιασμό έναντι της γρίπης για ένα ή δύο μήνες μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά 10% έως 20%. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναληπτικού εμβολιασμού 3 έως 4 μήνες μετά την πρώτη δόση ή η κυκλοφορία ενός πιο ενισχυμένου αντιγριπικού εμβολίου με μεγαλύτερη διάρκεια της αντισωματικής απάντησης. Δεδομένης της μεγάλης νοσηρότητας αλλά και του υψηλού αριθμού θανάτων από γρίπη ετησίως τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να έχουν μεγάλο όφελος για τη δημόσια υγεία. Τέλος, η εμπειρία από τον αντιγριπικό εμβολιασμό μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και βελτιστοποίηση των στρατηγικών εμβολιασμού έναντι της COVID-19.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πιστεύει ότι τόσο η γρίπη όσο και ο νέος κορονοϊός, COVID-19, θα εξαπλωθούν φέτος. Εξαιτίας αυτού, το εμβόλιο θα είναι πιο σημαντικό από ποτέ.
Πόσο διαρκεί η γρίπη;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη γρίπη σε περίπου μία εβδομάδα. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να νιώσει όπως πριν. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεται κάποιος κουρασμένος για αρκετές ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της γρίπης.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να μένουν σπίτι και μακριά από το σχολείο και εσείς να μένετε μακριά από τη δουλειά μέχρι να είστε απαλλαγμένοι από τον πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες (και αυτό χωρίς λήψη φαρμάκων για τη μείωση του πυρετού).
Εάν έχετε γρίπη, μπορείτε να τη μεταδώσετε σε κάποιον άλλο μια μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά σας και έως και 5-7 ημέρες μετά.
Εάν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πρέπει να απομονωθείτε ενώ υποβάλλεστε σε εξετάσεις και να συνεχίσετε να εφαρμόζετε καλή υγιεινή, όπως:
- πλένοντας τα χέρια σας
- απολύμανση περιοχών με υψηλό άγγιγμα
- φορώντας μάσκα
- αποφεύγοντας την επαφή με άλλους
πηγές: health.com / onmed.gr
Πηγή