Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Κυκλοθυμία στην εγκυμοσύνη: Τι την προκαλεί;

Οι εναλλαγές στη διάθεση της εγκύου προκαλούνται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων οι ορμονικές αλλαγές, η διαχείριση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης και οι ανησυχίες για τις αλλαγές που συνεπάγεται ο ερχομός ενός μωρού.

Οι ορμονικές αλλαγές και η διάθεση της εγκύου

Ο κύριος υπαίτιος για τις εναλλαγές στη διάθεση της μέλλουσας μαμάς είναι οι ορμονικές αλλαγές και ιδιαίτερα οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, έως και 100 φορές. Τα οιστρογόνα έχουν συσχετιστεί με την σεροτονίνη, η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας». Ωστόσο, η σχέση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό όμως είναι πλέον προφανές είναι ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων προκαλούν ανισορροπίες στη διάθεση της εγκύου, ενώ σχετίζονται ιδιαίτερα με συναισθήματα άγχους και ευερεθιστότητας.

Εκτός από τα επίπεδα των οιστρογόνων, ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα τους τρεις πρώτους μήνες, αυξάνονται και τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη στην οποία οφείλεται η χαλάρωση των μυών, εν μέρει και για να αποφευχθούν οι πρόωρες συσπάσεις της μήτρας. Η χαλάρωση αυτή προκαλεί μεταξύ άλλων και τη δυσκοιλιότητα που είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Όσον αφορά τη διάθεση, η προγεστερόνη κάποιες φορές ενδέχεται να προκαλεί υπερβολική χαλάρωση η οποία ενδεχομένως να συνεπάγεται έντονη ανάγκη για ξεκούραση ή ακόμα και νωθρότητα. Είναι επίσης η ορμόνη που κάνει τις έγκυες ευσυγκίνητες, και σε συνδυασμό με τα οιστρογόνα και ό,τι προκαλεί η αύξησή τους, είναι κατανοητό γιατί η διάθεση της εγκύου παρουσιάζει τόσα σκαμπανεβάσματα.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης και εναλλαγές στη διάθεση της εγκύου

Για την κυκλοθυμία της μέλλουσας μαμά δεν ευθύνονται όμως μόνο οι ορμονικές αλλαγές. Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, συμπτώματα όπως οι πρωινές ναυτίες και η κούραση, επηρεάζουν αναπόφευκτα τη διάθεσή της.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κάποια ενοχλητικά συμπτώματα υποχωρούν, όπως οι πρωινές ναυτίες, όμως είναι το τρίμηνο που γίνονται σημαντικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου, κάτι που προκαλεί άγχος στη μέλλουσα μητέρα. Επίσης, όσο πλησιάζει ο τοκετός στο τρίτιο τρίμηνο, το άγχος για τον τοκετό και για τις αλλαγές που συνεπάγεται ο ερχομός ενός μωρού είναι επίσης αναμενόμενο και ενδεχομένως να προκαλεί κυκλοθυμία στην έγκυο.Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την έντονη κούραση, τη δυσκολία στον ύπνο και τους πόνους σε όλο το σώμα που προκαλεί η ολοένα και πιο μεγάλη κοιλιά.

diathesi egkyoy 2

Πώς να αντιμετωπίσετε την κυκλοθυμία στην εγκυμοσύνη

Οι εναλλαγές στη διάθεση είναι αναπόφευκτες στην εγκυμοσύνη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε προσπάθειες για να τις διαχειριστείτε. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Κάντε υπομονή και δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Το χειρότερο από το να αισθάνεστε χάλια, είναι να αισθάνεστε χάλια επειδή αισθάνεστε χάλια. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνες, ότι όλα όσα νιώθετε είναι αναμενόμενα και ότι πολύ σύντομα όλα θα περάσουν.

Μιλήστε στους δικούς σας ανθρώπους

Μπορεί να θυμώσετε, να κλάψετε, να φωνάξετε. Μιλήστε στους δικούς σας ανθρώπους, τον σύντροφο, τους φίλους, την οικογένεια, για αυτό που νιώθετε και εξηγήστε τους ότι δεν έφταιξαν κάπου αυτοί.

Ενημερωθείτε αλλά με μέτρο

Καλό είναι να ενημερώνεστε για την εγκυμοσύνη, τη φροντίδα του μωρού και ό,τι άλλο σας απασχολεί, αλλά μην το παρακάνετε. Εάν όλα αυτά που διαβάζετε σας προκαλούν άγχος, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για ό,τι σας απασχολεί.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα. Φροντίζετε ώστε να ξεκουράζεστε επαρκώς και όπως σίγουρα σας έχουν συμβουλεύσει μαμάδες φίλες σας, κοιμηθείτε τώρα που μπορείτε.

Δοκιμάστε γιόγκα για εγκύους

Ο διαλογισμός και η γιόγκα βοηθούν στη μείωση του στρες και αυξάνουν συναισθήματα ευεξίας. Δείτε εδώ εύκολες στάσεις γιόγκα που μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμα και αν δεν έχετε ξανακάνει γιόγκα ποτέ μέχρι τώρα.

Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό

Κάποιες φορές, χρειάζεται η βοήθεια από έναν ειδικό και αυτό είναι εντάξει. Υπάρχει ακόμα στερεοτυπία γύρω από αυτό το θέμα, ενώ δεν θα έπρεπε. Κύριο μέλημά σας την περίοδο αυτήν είναι να είστε καλά, σωματικά και ψυχικά, για να είναι και το μωρό σας.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com


Πηγή