Τι είναι η μαιευτική παράλυση;
Η μαιευτική παράλυση είναι η μερική ή ολική παράλυση του άνω άκρου του νεογέννητου. Οφείλεται σε τραυματισμό του βραχιόνιου πλέγματος κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Το βραχιόνιο πλέγμα
Το βραχιόνιο πλέγμα είναι ένα δίκτυο νεύρων που ξεκινούν από τον λαιμό και φτάνουν μέχρι και το χέρι. Τα νεύρα αυτά ελέγχουν την κίνηση και την αίσθηση σε όλο το χέρι.
Τι προκαλεί την μαιευτική παράλυση;
Ο τραυματισμός συμβαίνει κατά τον τοκετό όπως αναφέρεται και παραπάνω, συνήθως αφού βγει το κεφάλι και οι ώμοι μένουν μέσα στον κόλπο της μητέρας. Για να ελευθερωθούν οι ώμοι το κεφάλι γέρνει προς την αντίθετη πλευρά και αυτό τεντώνει τα νεύρα του βραχιόνιου πλέγματος.
Η μαιευτική παράλυση μπορεί επίσης να οφείλεται στη θέση του μωρού μέσα στη μήτρα, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις εμφανίζεται σε περιστατικά καισαρικής τομής.
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Christian Bowen
Συμπτώματα παράλυσης βραχιόνιου πλέγματος
Τα νεύρα στο βραχιόνιο πλέγμα μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα δηλαδή εντολές από τον εγκέφαλο στα χέρια. Εάν τα νεύρα αυτά τραυματιστούν τότε είναι πιθανό οι μύες στην περιοχή να μην μπορούν να λάβουν όλα τις οδηγίες από την περιοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα εξής:
- Το χέρι δεν κινείται σωστά
- Οι μύες εξασθενούν και συρρικνώνονται
- Αναισθησία στην περιοχή
Άλλα συμπτώματα που ενδέχεται να παρατηρήσετε στο μωρό σας είναι:
- Σπάσιμο στην κλείδα
- Σπάσιμο στο βραχιόνιο οστό
Διάγνωση
Η διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται στο νοσοκομείο στον προδιαγεγραμμένο έλεγχο μετά τη γέννηση του μωρού. Εάν ωστόσο παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα στο σπίτι, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.
Αντιμετώπιση
Η μαιευτική παράλυση αντιμετωπίζεται άμεσα με φυσικοθεραπεία. Με συγκεκριμένες ασκήσεις κινητοποίησης και ενδυνάμωσης, οι μύες γίνονται πιο δυνατοί και η παράλυση στο άνω άκρο υποχωρεί. Ωστόσο, σε πιο δύσκολες και σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί χειρουργείο για την επούλωση των νεύρων.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Είναι σημαντικό όσο μεγαλώνει το μωρό να το παρακινείτε να χρησιμοποιεί και να εξασκεί το χέρι του στο παιχνίδι αλλά και γενικά στην κίνησή του. Μπορείτε επίσης να του κάνετε απαλό μασάζ στην πλάτη και στο τραυματισμένο χέρι.
Με πληροφορίες από rch.org.au
Πηγή