Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Μαμαδίστικα μυστικά για τέλειο ρύζι που δεν κολλάει (εικόνες)

Το ρύζι είναι ένα από τα τρόφιμα που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Μαγειρεύεται εύκολα, είναι νόστιμο και το χρησιμοποιούμε ως συνοδευτικό σε πολλές συνταγές για φαγητά.

Η διατροφική αξία του ρυζιού

Τα 100 γραμμάρια ρυζιού περιέχουν:

  • Θερμίδες: 130
  • Λιπαρά: 0,3 g εκ των οποίων το 0,1 g είναι κορεσμένα
  • Υδατάνθρακες: 28 g
  • φυτικές ίνες: 0,4 g
  • πρωτεΐνη: 2,38 g
  • μαγνήσιο: 32 mg
  • Βιταμίνη Β6: 0,1 mg
  • Σίδηρος: 0,2 mg
  • Ασβέστιο: 3 mg

Πηγή: USDA

Όσο για τα οφέλη για τον οργανισμό, το ρύζι είναι χορταστικό, καλή πηγή ενέργειας και λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θεωρείται ότι ενισχύει την υγεία του νευρικού συστήματος. Ακόμα πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό είναι το καστανό ρύζι το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ποιο ρύζι είναι το κατάλληλο για κάθε φαγητό;

Ως προϊόν το ρύζι κυκλοφορεί σε πολλές και διαφορετικές μορφές ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Το κάθε ένα έχει άλλη υφή για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο στην εκάστοτε συνταγή.

  • Ρύζι γλασέ: Ιδανικό για σούπες και ρυζόγαλο
  • Ρύζι καρολίνα: Ταιριάζει καλύτερα σε φαγητά φούρνου όπως τα γεμιστά αλλά και στο σπανακόρυζο.
  • Ρύζι νυχάκι: Ιδανικό για παραδοσιακό πιλάφι
  • Ρύζι αρμπόριο και καρναρόλι: Είναι το ιδανικό ρύζι για ριζότο.

Μυστικά μαγειρικής για να σας πετυχαίνει πάντα το ρύζι

Μπορεί το μαγείρεμα του ρυζιού να φαίνεται απλό, ειδικά όταν απλώς θέλουμε να το βράσουμε, έχει όμως και αυτό τα μυστικά του. Για αρχή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό ρύζι για την κάθε συνταγή. Πέραν τούτου όμως, πρέπει να γνωρίζετε και τα εξής:

Η σωστή αναλογία νερού και ρυζιού για το βράσιμο

Η σωστή αναλογία, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένα προς δύο, δηλαδή για ένα φλιτζάνι ρύζι, θα χρειαστείτε δύο φλιτζάνια νερό. Πάντα πριν κατεβάσετε το ρύζι από τη φωτιά, δοκιμάζετε εάν έχει ψηθεί καλά ανάλογα και από το πόσο al dente το θέλετε.

Πάντα ξέπλυμα με νερό πριν το μαγείρεμα

Πριν βάλετε το ρύζι στην κατσαρόλα, φροντίστε να το ξεπλύνετε πολύ καλά με νερό, αν είναι δυνατόν ακόμα και για πέντε λεπτά. Με αυτή τη διαδικασία αφαιρείται το περίσσιο άμυλο που έχει μείνει στο εξωτερικό του ρυζιού και που συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα να κολλάνε οι κόκκοι μεταξύ τους μετά το μαγείρεμα.

Μην ανακατεύετε το ρύζι για όση ώρα βράζει

Μην ανησυχείτε, δεν θα κολλήσει. Ειδικά όταν παίρνει την πρώτη βράση, αποφύγετε να βάλετε κουτάλι η οποιοδήποτε άλλο σκεύος στην κατσαρόλα.

Δείτε ακόμα περισσότερα tips για το τέλειο ρυζι στην gallery που ακολουθεί.

Πηγή πληροφοριών: buzzfeed.com / Wikipedia.org


Πηγή