Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Μαστίτιδα: Αναγνωρίστε τα σημάδια και φροντίστε τον μαστό σας

Για όσους δεν το γνωρίζουν η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού που κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από μικροβιακή λοίμωξη. Κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι πυρετός άνω από 38.5°C, ρίγη, γενικευμένα άλγη τύπου γρίπης και συστηματική νόσο. Ερυθρότητα, πόνος, και θερμότητα στην περιοχή του μαστού.

Πώς μοιάζει η μαστίτιδα; Υπάρχουν φωτογραφίες;

Εδώ θα πρέπει να σας θυμίσουμε την ιστορία της Remi Peers που είχε γίνει viral πριν από περίπου δύο χρόνια. Τότε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram έδειξε σε όλες τις γυναίκες πώς μοιάζει η μαστίτιδα και τι μπορεί να προκαλέσει.

«Αυτή είναι η μαστίτιδα» είχε γράψει κάτω από τη φωτογραφία της δείχνοντας το κατακόκκινο και πρησμένο της στήθος και συνέχισε, «Κλείνω ένα χρόνο θηλάζοντας τον γιο μου και την προηγούμενη Κυριακή ένιωσα ότι έπρεπε να μοιραστώ την ιστορία μου μαζί σας. Ο θηλασμός δεν ήταν εύκολη υπόθεση για εμένα. Το γάλα ήρθε 5 μέρες μετά τη γέννηση του γιου μου. Δεν ανησύχησα που άργησε, δεν ήξερα ότι το γάλα «έρχεται κατευθείαν». Κανένας δεν μου το είχε πει. Ήμουν η μοναδική μητέρα στο δωμάτιό μου που θήλαζα. Μία γυναίκα προσπάθησε να θηλάσει αλλά μετά από 12 ώρες το γύρισε σε φόρμουλα επειδή “δεν είχε γάλα!”. Κανείς δεν της είχε μιλήσει για το θηλασμό εξίσου.

Ενώ τα άλλα μωράκια κοιμόντουσαν με γεμάτες κοιλίτσες, ο γιος μου τσίριζε και έκλαιγε κολλημένος στο στήθος μου όλο το βράδυ. Όταν επέστρεψα στο σπίτι τα προβλήματα άρχισαν. Η θηλή μου στην κυριολεξία άνοιξε στη μέση. Δεν έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου τέτοιο πόνο, πονούσα σε κάθε θηλασμό, αλλά συγκρατούσα τα δάκρυά μου μέχρι που θεραπεύτηκα. Κανείς δεν μου είχε πει ότι ο θηλασμός μπορεί να γίνει επίπονος, κανείς δεν μου είπε πώς πρέπει να τοποθετώ σωστά το μωρό στο στήθος μου.

Όταν τάιζα τον γιο μου δημόσια είτε πήγαινα στην τουαλέτα είτε έβγαζα το γάλα με το θήλαστρο και τον τάιζα με το μπιμπερό. Αυτό επειδή ντρεπόμουν και πίστευα ότι θα έκανα τους άλλους να νιώσουν άβολα. Τώρα πια θηλάζω δημόσια. Δεν δίνω λογαριασμό στο τι θα μου πουν!

Και έπειτα ήρθε η μαστίτιδα. Θυμάμαι να ξυπνάω μέσα στη νύχτα με κρυάδες, φόρεσα ρούχα, έβαλα επάνω μου έξτρα κουβέρτες και προσπάθησα να θηλάσω τον γιο μου. Τι πόνος Θεέ μου! Ήταν ανυπόφορος. Έτρεμα και κρύωνα. Στις 5 το πρωί ξύπνησα τον σύντροφό μου και του είπα ότι μάλλον έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο. Τηλεφωνήσαμε στον πατριό μου, είναι γιατρός! Ήρθε και μου έβαλε θερμόμετρο, η θερμοκρασία μου ήταν υψηλή. Πήρα παρακεταμόλη και έπεσα για ύπνο! Στις 7 το πρωί δεν είχα ύπνο. Άρχισα να κάνω εμετό. Το θερμόμετρο έδειχνε 40. Είχα αναπτύξει σήψη μέσα στη νύχτα. Και αυτό γιατί δεν μπορούσα να αναγνωρίσω τα περισσότερα από τα σημάδια της μαστίτιδας (για παράδειγμα το στήθος μου ήταν κόκκινο όλη την προηγούμενη ημέρα). Μετά πήγα στο νοσοκομείο, μου έδωσαν μορφίνη, δυνατά αντιβιοτικά και με χώρισαν από το μωρό μου για δύο νύχτες. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει στη ζωή μου!».

 

Η Remi Peers ήταν η πρώτη μαμά που γνωρίσαμε και που μίλησε ανοιχτά για τη μαστίτιδα και έπειτα ακολούθησαν και άλλες μαμάδες που δημοσίευσαν φωτογραφίες τους στο Instagram δείχνοντας και το δικό τους -με μαστίτιδα- στήθος.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν το στήθος είναι κόκκινο, πρησμένο και οι περισσότερες από αυτές τις μαμάδες νοσηλεύονται, προειδοποιώντας και τις άλλες μαμάδες να την αναγνωρίσουν εγκαίρως και να την αντιμετωπίσουν.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;

Όπως αναφέρει και ο γυναικολόγος του Mothersblog, Μενέλαος Λυγνός τα συνηθέστερα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι:

  • η εμφάνιση οιδήματος στο μαστό. Η γυναίκα περιγράφει, πως οι μαστοί της είναι «πρησμένοι» και «βαρείς».
  • η εμφάνιση σκληρίας, η οποία συνήθως αφορά συγκεκριμένη περιοχή του μαστού. Κατά την ψηλάφηση των μαστών υπάρχουν περιοχές «πιο σκληρές» από άλλες.
  • η εμφάνιση ερυθρότητας του δέρματος, η οποία έχει συνήθως σφηνοειδές σχήμα (μοιάζει με τρίγωνο) με την κορυφή της σφήνας να «κοιτάζει» προς τη θηλή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ερυθρό παρουσιάζεται το υπερκείμενο της σκληρίας δέρμα (το δέρμα, που καλύπτει τη «σκληρή» περιοχή)
  • το δέρμα, που παρουσιάζει την ερυθρότητα είναι και θερμό στην αφή (στο άγγιγμα)
  • η ψηλάφηση των μαστών είναι ιδιαιτέρως επώδυνη και η γυναίκα αντιδρά, σε οποιαδήποτε άσκηση πίεσης επί των μαστών της
  • η εμφάνιση πυρετικής κίνησης, η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των 38οC και των 38,5οC
  • η εμφάνιση ενός γενικότερου αισθήματος κακουχίας και κόπωσης

Γιατί εμφανίζεται η μαστίτιδα; Τι την προκαλεί;

Το βασικό αίτιο της μαστίτιδας όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Δρ Μενέλαος Λυγνός, MSc, PhD, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Μαιευτικής Γυναικολογίας, είναι η απόφραξη κάποιου εκ των γαλακτοφόρων πόρων. Η απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων προκαλείται από την πήξη γάλακτος εντός αυτών, η οποία συνήθως οφείλεται στην ανεπαρκή αποφόρτιση του μαστού.

Δηλαδή, αν δεν «αδειάζουν» αρκετά οι μαστοί, υπάρχει η πιθανότητα το γάλα να «πήξει» εντός αυτών και να δημιουργήσει ένα είδος «πώματος». Έτσι το γάλα, που συνεχίζει να παράγεται συλλέγεται πίσω από το πώμα αυτό και αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα («τροφή»), για μικρόβια, τα οποία πολλαπλασιάζονται και προκαλούν τη φλεγμονή.

Πώς αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα;

Αντιμετώπιση της μαστίτιδας: Αν και κάποιες γυναίκες αρνούνται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αναλγητικών και αντιβίωσης, πάντα μετά από καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Μαστίτιδα και πρόληψη

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να ξεκουράζεται αρκετά, να μην αγχώνεται, να φροντίζει το στήθος της, να κάνει μασάζ με χλιαρό νερό, να αποσυμφωρίζει τον μαστό της είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια κάποιου θήλαστρου σε περίπτωση που το μωρό δεν θηλάζει αρκετά ή υπάρχει αρκετή παραγωγή γάλακτος, να χρησιμοποιεί θερμά επιθέματα και αν μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των θηλασμών.

Δείτε φωτογραφίες μαστίτιδας έτσι όπως τις δημοσίευσαν μαμάδες στο Instagram.




Πηγή