Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Μερικές συμβουλές για τα «βιαστικά» μωράκια

Πρόωρα θεωρούνται τα μωρά που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα κύησης.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης, υπάρχει ένας ειδικός τρόπος μέτρησης του χρόνου για τα πρόωρα μωρά που χρησιμοποιείται από τους νεογνολόγους. Πρόκειται για τη «διορθωμένη ηλικία» που είναι η ηλικία του νεογέννητου που υπολογίζεται βάση της ημερομηνίας στην οποία θα έπρεπε να έχει κανονικά γεννηθεί. Αν, λοιπόν, ένα μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα ο παιδίατρος για αρκετό καιρό θα λαμβάνει υπόψη τη διορθωμένη ηλικία κι όχι τη χρονολογική σε θέματα ανάπτυξης και ψυχοκινητικής εξέλιξης. Συνήθως, πάντως, η διαφορά μεταξύ χρονολογικής και διορθωμένης ηλικίας αντισταθμίζεται ανάλογα με το πόσο πρόωρα έχει γεννηθεί το μωρό στην ηλικία των δύο ή και πιο νωρίς.

Το βάρος τους είναι συνήθως μικρό, επειδή δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο χρόνο μέσα στο περιβάλλον της μήτρας και δεν διαθέτουν υποδόριο λίπος.

Αν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εξετάσεις καθώς επίσης και εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια που είναι διαφορετική από αυτή που απαιτείται για τα τελειόμηνα μωρά. Μπορεί να περάσουν μερικές ημέρες ή εβδομάδες προτού να μπορέσετε να φέρετε το σπίτι το μωρό σας.

Τα πρόωρα μωρά έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερες ώρες απ’ τα τελειόμηνα, συνήθως γύρω στις 20 ώρες τη μέρα.

Οι γονείς πρέπει να διατηρούν το δωμάτιό καθαρό αερίζοντάς το συχνά και ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του στους 22-24°C. Μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας θα σας βοηθήσει τις ώρες που το μωρό κοιμάται κι εσείς δεν είστε στο δωμάτιο ή αργότερα, όταν θα το έχετε μεταφέρει στο υπνοδωμάτιό του.

Όπως σε όλα τα νεογέννητα, στην περίπτωση των πρόωρων είναι καλό να αποφεύγεται η παραμονή του μωρού σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως και οι επισκέψεις στο σπίτι, για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποια ασθένεια. Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει συχνή επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Είτε θηλάζετε είτε δίνετε γάλα σε σκόνη, το πρόωρο μωρό σας θα πρέπει να παίρνει τακτικά τα γεύματά του, συνήθως κάθε 2 με 3 ώρες, αφού δεν μπορεί να φάει μεγάλη ποσότητα. Συνήθως, στα πρόωρα μωρά, είτε θηλάζουν είτε παίρνουν γάλα σε σκόνη, δίνεται ένα συμπλήρωμα με βιταμίνες και σίδηρο. Θα πρέπει να έχετε μια ζυγαριά για βρέφη, στην οποία θα ζυγίζετε κάθε εβδομάδα το μωρό σας για να καταγράφετε την αύξηση του βάρους του.

Τα μωρά που γεννιούνται από την 25η εβδομάδα κύησης και μετά, θεωρούνται βιώσιμα σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, το οποίο αυξάνεται με κάθε επιπλέον εβδομάδα ενδομήτριας ζωής.

Μερικά πρόωρα μωρά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Αν έχετε ανησυχίες  για την ανάπτυξή του, απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.

Τα πρόωρο μωράκι τον πρώτο καιρό στο σπίτι έχει ανάγκη από περισσότερη αγκαλιά για να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια λόγω του αποχωρισμού από την μητέρα την περίοδο της παραμονής στο νοσοκομείο. Επίσης, συχνά χρειάζεται να το κρατούν οι γονείς αγκαλιά μετά το τάισμα περισσότερο γιατί ρεύονται πιο δύσκολα ή γιατί τα πρόωρα υποφέρουν πιο συχνά από αναγωγές λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εξαιτίας της ανωριμότητας του γαστρεντερικού τους συστήματος. 


Πηγή