Σταματήστε να λέτε στα παιδιά σας φράσεις που τους κάνουν κακό.
Υπάρχουν πράγματα που λένε οι γονείς, και είτε βλάπουν την προσωπικότητά τους, είτε την αυτοπεποιθησή τους, είτε τα πληγώνουν ανεπανόρθωτα. Ακόμη κι όταν είστε πολύ θυμωμένοι, πρέπει να συγκρατηθείτε. Είτε μία λέξη τους προκαλέι γέλιο, γιατί ξέρουν ότι απαγορεύεται να τη λέμε, είτε τους κάνει να κλάψουν, μπορεί τελικά να καταστρέψει τη σχέση τους με τους γονείς, όταν επανλαμβάνεται και γίνεται χωρίς όρια. Θέλει παραπάνω προσπάθεια και πρέπει να την κάνετε: Μη λέτε λοιπόν στα παιδιά σας τα εξής:
1. Αστο, θα το κάνω εγώ.
Μη μειώνετε την προσπάθειά τους, είτε πρόκειται για το κρεβάτι τους είτε για μία εργασία. Αν τα κάνετε μονίμως εσεις, δε θα (θέλουν να ) το μάθουν ποτε.
2. Μην κλαις.
Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά ότι μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μην τους κάνετε να νομίζουν ότι είναι λάθος να κλαίνε όταν κάτι τους στεναχωρεί. Απλώς δείξτε τους τον τρόπο, να το ξεπεράσουν.
3. Γιατί δε μπορείς να είσαι σαν τον/την ___?
Τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα παιδί που ακούει ότι δεν είναι τόσο καλό όσο το αδελφάκι ή ο φίλος του. Δείξτε τους ότι είναι ξεχωριστά και ικανά.
4. Σίγουρα θέλεις να το φας αυτό;
Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να τους πείτε τη γνώμη σας. Μη γίνεστε επικριτικοί.
5. Περιμενε μέχρι να έρθει ο μπαμπάς στο σπίτι!
Δύο δεινά συμβαίνουν με αυτο. Πρώτα από όλα δεν τιμωρούνται άμεσα για κάτι που έκαναν, και δεύτερον εσείς δεν έχετε κανέναν έλεγχο της κατάστασης.
6. Είσαι καλά.
Μία γρατζουνιά για μας δεν είναι τιποτα, αλλά για το παιδί μπορεί να είναι το τέλος του κόσμου. Σεβαστείτε τα συναισθήματά τους, στη διάσταση που πρέπει. Μην το υποτιμάτε, μην το κάνετε μεγαλύτερο θέμα από ότι είναι.
7. Στο υπόσχομαι.
Αν το υποσχεθείτε κάντε το. Το να σπάσετε μια υπόσχεση σημαίνει ότι διπαραγματεύεστε πλέον τη σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Αν δεν μπορείτε σίγουρα να είστε συνεπείς, πείτε ‘θα προσπαθήσω’.
8. Ο ….. είναι ηλίθιος.
Αν δε θέλετε να αρχίσει το παιδί σας να φωνάζει τους πάντες ηλιθιους, τότε μην κάνετε χρήση της λέξης. Ειδικά αν πρόκειται για τον άλλο γονιό, επομένως δηλώνετε και ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ σας.
9. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι.
Ο.τι και να πείτε, αν το παιδί σας φοβάται, δε θα αλλάξει γνώμη με το να λέτε κάτι άλλο. Εξηγήστε γιατί δεν υπάρχει λόγος και προσπαθήστε να το ξεπεράσετε.
10. Ούτε εγώ σ’ αγαπώ.
Κάποια στιγμή, το παιδί σας θα σας πει ότι δε σας αγαπά, ή ακόμη και ότι σας μισεί. Μην κάνετε το ολίσθημα και πείτε το ίδιο! Οσο θυμωμένοι και να είστε, πείτε τους ότι εσείς πάντα θα τα αγαπάτε ό,τι και να γίνει!
11. Γιατι το λέω εγώ.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε, και δυστυχώς το ακούμε συχνά. Χωρίς εξήγηση, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι λάθος η συμπεριφορά ή οι πράξεις τους.
12. Σκάσε!
Είναι απλώς, πάρα πολύ αγενές. Βγάλτε το γενικά από το λεξιλόγιο σας, γιατί καταφέρνετε μόνο να πληγώσετε τον άλλον. Οταν αυτός ο άλλος είναι το παιδί σας, το τραύμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο…
Πηγή