Οι ερευνητές λένε ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια υπάρχουν στα κόπρανα των μωρών σε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα από ό, τι στους ενήλικες. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε – συν το τι μπορείτε να κάνετε.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχουν μικροπλαστικά στα κόπρανα των μωρών, τα οποία υποδηλώνουν μάλιστα ότι τα μωρά μπορεί να εκτεθούν σε υψηλότερα επίπεδα αυτών των πλαστικών σωματιδίων από ό, τι οι ενήλικες.
Σε μια μικρή πιλοτική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές δοκίμασαν δείγματα κοπράνων από τρία νεογέννητα, έξι βρέφη και 10 ενήλικες για δύο τύπους πλαστικών, το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και πολυανθρακικό (PC). Το PET το βρίσκουμε στις συσκευασίες τροφίμων και σε ρούχα και το PC το βρίσκουμε σε παιχνίδια και μπουκάλια.
Βρήκαν μικροπλαστικά σε δύο από τα δείγματα των νεογέννητων και σε όλα τα δείγματα βρεφών και ενηλίκων – συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων συγκεντρώσεων PET στα κόπρανα των βρεφών απ’ ό, τι στα κόπρανα ενηλίκων.
“Τα βρέφη και τα νήπια εκτίθενται σε ένα ευρύ φάσμα πλαστικών από παιχνίδια, αντικείμενα οδοντοφυΐας, μπιμπερό και κουτάλια που χρησιμοποιούνται κατά τη σίτισή τους”, αναφέρει ο ερευνητής Kannan Kurunthachalam, Ph.D., καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του NYU Grossman, ο οποίος λέει ότι τα μωρά μπορεί να εκτεθούν σε περισσότερο πλαστικό επειδή εξερευνούν τα πράγματα βάζοντάς τα στο στόμα τους.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται επίσης στον πλακούντα, υποδηλώνοντας ότι με κάποιο τρόπο εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, λέει.
Τι είναι τα μικροπλαστικά;
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού στο περιβάλλον και αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Μπορεί να προέρχονται πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως μπουκάλια νερού και καλαμάκια. Υπάρχουν όμως και μικροπλαστικά άλλα πράγματά όπως καλλυντικά, απορρυπαντικά και χρώματα.
Αυτά τα σωματίδια όχι μόνο προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά καταλήγουν επίσης στα τρόφιμα, το νερό, ακόμη και στη σκόνη των εσωτερικών χώρων και περνούν μέσω του πεπτικού σωλήνα στο σώμα μας.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως φλεγμονή και βλάβη των κυττάρων. Ωστόσο, γι’ αυτή τη θεωρεία απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα μικροπλαστικά
Το πλαστικό βρίσκεται γύρω μας και είναι αδύνατο να το αποφύγουμε εντελώς. Υπάρχουν όμως, κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς. Διαλέγετε ξύλινα παιχνίδια για τα παιδιά και τα μωρά σας. Αποφύγετε τα πλαστικά παιχνίδια.
Ακολουθούν άλλοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε λιγότερο πλαστικό στο σπίτι σας:
- Αντί για πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων χρησιμοποιήστε γυάλινα.
- Μη σερβίρετε στο παιδί σας φαγητό και γάλα σε πλαστικά σκεύη και μπιμπερό. Προτιμήστε τα γυάλινα.
- Τυλίγετε τα σνακ των παιδιών σας σε χάρτινα περιτυλίγματα και όχι ζελατίνες και σακουλάκια πολυμπάγκ.
- Χρησιμοποιήστε μπουκάλια νερού από ανοξείδωτο ατσάλι αντί για πλαστικό.
πηγή: parents.com
Πηγή